Назад до Кучета

Kак да предпазим кучето си по време на празничните почивни дни?

Празничните почивни дни (Коледа, Великден и други) са тези дни, през които обикновено ходим на гости на близки роднини, организираме партита в дома си или отиваме на мечтана екскурзия.

Тези екскурзии и забавления обаче крият големи рискове както за вас, така и за вашия домашен любимец. Празниците са си празници, но безопасността винаги трябва да е на първо място.

По време на почивни и празнични дни често нарушаваме обичайния режим на домашния любимец, а това увеличава риска от бягство на кучето, особено ако на гости са ви дошли по - малки деца, които не са толкова внимателни в затварянето на врати и прозорци. Когато сме заети да обръщаме внимание на гостите е по - вероятно домашния любимец да ни се изплъзне от поглед.

Представяме ви няколко правила, които ще ви помогнат да минимизирате рисковете за домашните любимци по време на празничните ваканции.

Как да предотвратим бягство на кучето?

Как да предпазим кучето от бягствоЗа да се чувствате спокойни кучето ви трябва да има нашийник с името си и телефон за контакт или микрочип с актуални данни на стопанина. Ако се разхождате из претъпкани паркове или други открити площи, трябва да държите кучето си на каишка.

Ако в дома ви дойдат много хора на гости, трябва да отделите поне една стая или място на двора, където домашния любимец да може да се оттегли и да си почине.

Добре е да имате вратичка за кучета към двора, за да може домашния любимец да излиза там, когато си пожелае. Може да държите животното и в кучешка колиба по време на суматохата около празниците. Така ще ограничите шансовете за бягство и рисковете, които крие свободното скитане на домашния любимец.

Избягвайте опасностите от храните...

Куче яде боклуциПредупредете всички гости да не дават храна от масата на кучето, особено ако домашния любимец е на някаква специална диета или има хранителни алергии.

Дръжте под око боклука и не позволявайте на кучето да се добере до царевични кочани, кости или мазни остатъци от месото. Такива хранителни отпадъци могат предизвикат повръщане и диария.

Крайно неприятно е да прекъснете празненство или ваканция, за да търсете услугите на работещ ветеринар по време на празниците.

Кучето трябва да е в среда с оптимална температура...

Как да предпазим кучето от студаКучетата са издръжливи животни, но подобно на нас екстремно, ниските или екстремно високи температури не им се отразяват много добре.

Затова по време на зимните празници домашния любимец трябва да е на топло и уютно място, а по време на летните празници - на прохладно място с постоянен достъп до прясна вода. По време на горещите месеци не оставяйте кучето само в колата, дори и тя да е паркирана на сянка.

Следете животното за признаци на прегряване като например задъхване и изцъклени очи.

Как да предпазим кучето в басейнПлуването в басейн или в морето често е част от забавленията по време на празници и ваканции. Бъдете внимателни и никога не оставяйте кучето без надзор, когато плува във водата.

За още по - голяма сигурност може дори да му поставите специална кучешка спасителна жилетка. Ако кучето ви е старо имайте в предвид, че то няма енергията, която е имало преди и може много по - бързо да се измори.

Спазвайте правилата за сигурност, за да си изкарате едни приятни и незабравими празници, заедно с домашния любимец!

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Свързани продукти

Отзиви

Коментирай
loading...