🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 Български легла за домашни любимци - 100% Ранфорс
Назад до Кучета

Как да давате лекарства на кучето?

Даването на лекарства на куче може да бъде много трудна задача, особено ако не сте го правили преди.

Настоящата статия ще ви даде ценни съвети и насоки как правилно да давате лекарства на домашния си любимец.

За да дадете лекарството може да се наложи да използвате няколко хитри тактики в зависимост от това дали лекарството е капсула, течност или хапче.

1. Трябва добре да разберете инструкциите на лекарството

Когато ветеринарят ви изписва ново лекарство, трябва да сте сигурни, че напълно разбирате инструкциите за употреба на медикамента, преди да напуснете кабинета му. Трябва да сте наясно как точно да дадете лекарството и колко често трябва да се приема лекарството.

Друго важно нещо е продължителността на лечението с конкретния медикамент, както и други специални съображения, като например дали да се дава с храна и може ли след приема му да се пие вода.

Трябва да консултирате с ветеринаря работния си график, за да можете да давате лекарствата на домашния си любимец на време. Ако е необходимо той може да ви изпише други медикаменти, които да отговарят на вашите изисквания.

За да сте сигурни, че не сте забравили някоя доза можете да си пишете бележки, на които да отбелязвате деня и часа на последното му приемане. Дори кучето ви да се чувства по - добре, трябва да продължите да му давате лекарствата, дотогава, докогато са предписани. Ако не е приложено цялостното лечение могат да възникнат неприятни усложнения.

Трябва много да внимавате да четете всичко, което е написано на етикетите на лекарствата. На пръв поглед незначителни фактори, като например неправилното съхранение, може да се отрази сериозно на безопасността и ефективността на лекарството. Ако кучето проявява някакви странични ефекти, свързани с приема на лекарството, трябва незабавно да се свържете с ветеринаря си.

2. Даване на лекарството

Даването на хапче на куче не е от най - лесните задачи. Когато ветеринаря предписва медикаментите, попитайте го дали можете да ги давате на кучето смесени с храната, защото така те поемат лекарството много по - лесно. Важно е да знаете това, тъй като има лекарства изискващи даване преди хранене.

По - голямо предизвикателство е ако трябва да дадете лекарството директно в устата на кучето. Трябва да го галите няколко минути в областта около муцуната, за да се успокои. Ако смятате, че кучето ви може да се опита да ви ухапе, не му давайте лекарството директно през устата.

Попитайте ветеринаря си за алтернативна лекарствена терапия. Ако обаче имате доверие на кучето си може да имате нужда от следните съвети (Предупреждение: тази техника изисква практика и може да са необходими няколко опита, докато кучето преглътне хапчето):

Как се дава хапче на куче- Застанете до кучето и дръжте хапчето в дясната ръка, между палеца и показалеца си

- Използвайте лявата ръка, за да хванете горната част на муцуната на кучето. Трябва да поставите пръстите си в устата на кучето и да се опитате да го накарате да я отвори

- След като устата му е отворена, използвайте десния си показалец и палец, за да поставите хапчето в близост до основата на езика

- След това извадете бързо ръцете си, за да може кучето да преглътне

- Можете да му дадете да пие малко вода, за да може по - лесно да преглътне хапчето.

Как да давате на кучето течно лекарство?

Как се дава лекарство на кучеНякои хора предпочитат да дават течни лекарства на кучетата си, тъй като при тях не е необходимо да поставяте ръцете си в устата на кучето. Ето няколко полезни съвета как да давате течно лекарство на кучето си:

- Поставете лекарството в капкомер или спринцовка и го дръжте с едната си ръка

- Застанете до кучето и поставете другата си ръка зад главата на кучето. Можете леко да потупвате задната част на главата на кучето, за да го разсеете

Как да дам течно лекарство на кучето- Поставете върха на на спринцовката или капкомера отстрани на устата на кучето в близост до кътниците и далеч от кучешките зъби

- След като спринцовката е в устата на животното бързо изпразнете лекарството и пуснете главата на кучето

- Разтрийте леко гърлото на кучето, за да го насърчите да преглътне

3. Какво да правите, когато не можете да дадете лекарството на кучето си?

Помолете за помощ. Ако не можете сами да дадете лекарството, помолете някой да ви помогне, докато вие държите главата му. Не рискувайте да бъдете наранени.

Ако ви е страх, че кучето ви може да ви нарани, обадете се на ветеринаря си и поискайте съвет от него. Потърсете различна форма на лекарството, която ще ви бъде по - лесно да дадете на кучето.

Надяваме се, че тази статия ще ви бъде от полза, когато се налага да давате лекарства на кучето си. Ако имате някакви съмнения, относно дозировката или конкретното лекарство, свържете се с ветеринаря си.

Рейтинг:
4.0/5 на базата на 2 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...