Назад до Кучета

Обучение на кучето: Урок №12. Научете кучето да лае по команда и да лае тихо

Обучението на кучето да лае по команда може да бъде както забавно, така и полезно. Лаещото куче може да Ви предупреди за потенциална опасност.

Прекомерният лай може да бъде голям проблем, затова трябва да научите кучето си и кога да бъде тихо.

С отдаденост и последователност можете да научите кучето си да лае по команда или да пази тишина.

Различните собственици на кучета и дресьори имат различни техники, за да постигнат това, но има един основен метод, който работи при повечето кучета.
  • Трудност: Средна
  • Необходимо време: 10-15 минути; 1-2 пъти на ден (може да отнеме няколко седмици)

Ето и етапите на обучението:

Стъпка 1: Изберете някоя лесна дума, с която да му зададете команда да лае. Командата трябва да бъде лесна за запомняне и да се използва постоянно. Например може да използвате думите "Лай", "Дай", "Дръж" или др.

Стъпка 2: Изберете лесна дума за командата да пази тишина. Тази дума също трябва да бъде лесна за запомняне и да се използва последователно. Пример за команда са думите "Стига", "Тихо" и др.

Стъпка 3: Когато кучето Ви лае, проверете източника на неговия лай. След това привлечете вниманието на кучето си пляскане, подсвиркване или подобен звук.

Стъпка 4: Веднага след като кучето Ви спре да лае кажете командата, която сте избрали, за да бъде тихо. Подайте командата с оптимистичен, но твърд глас и му дайте лакомство.

Стъпка 5: Тренирайте често командата, да пази тишина. Може да правите това всеки път, когато кучето Ви започне да лае, но поддържайте тренировките кратки.

Стъпка 6: След като кучето Ви започне да разбира командата да пази тишина, можете да започнете да го обучавате и да лае по команда.

Стъпка 7: Създайте ситуация, която да накара кучето Ви да лае. Най - добрият начин е да накарате някой Ваш познат да позвъни на звънеца или да почука на вратата. Задайте му командата да лае с ясен и оптимистичен глас.

Стъпка 8: След като кучето излае 2-3 пъти поред го похвалете и му дайте лакомство.

Стъпка 9: Повторете упражнението от Стъпка 8 няколко пъти, докато кучето не почне да разбира командата.

Стъпка 10: След като кучето ви научи отделните команди за това да лае и да пази тишина, може да започнете да ги използвате заедно. Задайте му команда да лае и след 10-15 секунди му задайте командата да спре.

Съвети:

Наградата по време на обучението трябва да се дава веднага и да бъде много вкусна. Трябва да накарате кучето си да е съгласно да Ви се подчинява. Малки силно миришещи лакомства вършат чудесна работа.

Някои хора предпочитат да научат първо кучетата си да лаят по команда и след това да бъдат тихи. Други предпочитат да ги учат едновременно на двете команди. Това е Ваш избор, който зависи от Вашето самочувствие и способност да обучавате кучето.

Използвайте това, което според Вас е най - добре в конкретната ситуация. Ако например кучето Ви лае прекомерно е по - добре първо да го научите на командата да пази тишина. Бъдете търпеливи и последователни. Обучението на тези команди може да отнеме седмици, преди да бъдат овладяни от някои кучета.

Обучавайте командата за лаене само на кучета, които лаят. Ако обучавате малки кученца, изчакайте те да започнат да лаят естествено, преди да започнете да ги обучавате. Не забрявяйте и че породата Басенджи не лае!

Обучение с кликер

То е много полезно при тези команди. Какво Ви е необходимо:

  • Торба с малки вкусни лакомства за кучето
  • Стимулиране на кучето да лае (звънене на звънеца, почукване на вратата)
  • Кликер

Как да обучим кучето си да лае по команда с кликер:

Стъпка 1: Разлайте кучето, като например накарате някой да звънне на звънеца или да почука на вратата. След това му кажете думата, която сте избрали за командата и кликнете с кликера.

Стъпка 2: След като повторите това няколко пъти му задайте командата да лае, без звънене или почукване. Ако то се подчини и започне да лае, кликнете и му дайте лакомство.

Как да обучим кучето си да пази тишина с кликер:

Стъпка 1: Фокусирайте вниманието си върху кучето, когато то започне да лае. Ако то Ви погледне и спре да лае дори за секунда, кликнете с кликера и му дайте лакомство.

Стъпка 2: Повторете това няколко пъти, като започнете да добавяте и думата, която сте избрали за командата.

Стъпка 3: След няколко тренировки подайте командата и натиснете кликера. Ако кучето спре да лае му дайте лакомство. Повтаряйте това, докато усвои добре този трик. С всеки изминал опит изисквайте от кучето си по - дълго да пази тишина.

Стъпка 4: Сега можете да добавите и сигнал с ръце, за да си помогнете. Използвайте го винаги, когато подавате командата и кучето ще свърже нещата.

***

Още за Обучение на кучето кликнете: ТУК

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

18. Ники
Кучето ми скубе новозасадените цветя по двора Как да го отуча ?
17. Ников
Здравейте ,имам померан на 5месеца .От 20 дни започна да ме ръмжи и да хапе без причина . Цял ден си играе и е добър и изведнъж става зъл , ръмжи и хапе .Дайте съвет моля
16. д-р БауБау
До 15. Чихуа - най-вероятно проблема се дължи на факта, че кученцето все още не се е адаптирало. Понякога е нужно повече от една седмица, за да свикне с новата обстановка, още повече, че вече е на 7 месеца и е свикнало в досегашната друга обстановка. Не се притеснявайте!
15. Чихуа
Здравейте...кученцето ми не лае,не ръмжи, не скимти....не издава нищо...на 7месеца е. Имам го от една седмица.Не мога да разбера къде е проблема.
14. д-р БауБау
До 13. Мини пинчер - разбира се, че може да опитате. Просто, предвид възрастта му, вероятно ще е необходимо повече време, за да усвои командата.
13. Мини пинчер
Моля помогнете ми моето е на година и лае всички хора твърде ксъно ли е да опитам да направя това
12. Йони
Това беше много полезно и много благодаря
11. д-р БауБау
До 10. сташа - статистики много ... важен е подхода към кучето и възрастта, от която се започва. Колкото по-рано се започне, толкова по-бързо и лесно кучето ще усвои всяка една команда. Възрастта, на която е сега, е идеална. Може да започнете с най-лесните команди: седни, дай лапа, легни и постепенно, в зависимост от начина, по който ги усвоява, ще прецените към кои да преминете. Изпращаме Ви линк, където има гореописаните команди и още други. http://zoomedia.baubau.bg/%D1%81%D1%8A%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B8/%D0%BE%D0%B1%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D1%83%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%BE
10. сташа
Привет, имам дакелка на деветдесетина дни и бих искала да зная, от коя команда би било разумно(най-лесно за нея) да започнем. Съответно колко и кои команди може да научи( според прочетеното като отзиви до сега били с ограничена възможност за обувение- което е твърде съмнително) и в какъв ред би било най- естествено за тази порода?
9. д-р БауБау
До 8. Sashko - кученцето е все още бебе и е много рано за обучение. Най-рано е препоръчително да се започне след 60-я ден.
8. Sashko
Здравейте, имам куче кане корсо на 36 дни. Много скимти и иска да излиза от клетката, когато ме види. Как да го отуча. Рано ли му е още за обучение.
7. д-р БауБау
До 6. наиден - ще ги вдигне, но е рано още за това. Изправянето настъпва по различно време при всеки екземпляр. Обикновено се започва с изправянето им само за малко, след това се изправя обикновено едното, а след това и другото. Не се притеснявайте :)
6. наиден
здр купих малко кученце немска овчарка с точност баща и е белгийска овчарка а майката немска кученцето е на 40 дни искам да попитам вярно ли е че нямало да си вдигне ушите че децата ми много си играят с него и прекалено го галят по главата дори и аз му се радвам по този начин макар че избягвам от този страх да не би не си дигне ушите
5. д-р БауБау
До 4. Ани - колкото по-рано се започне, толкова по-бързо кучето ще усвои желаната от вас команда. Имайте предвид, че колкото е по-малко то ще приема обучението като игра, затова лакомствата при дресировка са от огромно значение-кучето ще знае, че изпълнявайки определена команда то ще бъде наградено. Относно желанието ви да лае по непознати зависи много от породата и темперамента на самото куче.
4. Ани
Здравейте. Искам да попитам на каква възраст трябва да стане кученцето ми за да започна даго обучавам на различни команди.Но никъде невидях някъде да пише как да обуча кученцето си да бъде добър стопанин защото като види чужди хора даже и нелае.Благодаря ви предварително и се надявам дами помогнете.Лек ден
3. nikoleta
moeto ku4e ospq da se spravi s tazi lesna zada4a
2. д-р БауБау
До.1 Божидар - Опитайте с уроците от статията за лай по команда. Кучето трябва да разбере, че вие сте неговият "господар" за да започне да ви се подчинява. Ако не успеете да се справите съветваме да го запишете за няколко месеца на училище, където ще се обучи от специалисти.
1. Божидар
Имам проблем с кучето, немска овчарка 23 месечна, много рядко лае,минават хора,рядко съобщава за това или само ги гледа поощрявам я да лае но тя идва при мен и ме гледа.Не знам как да направя така че като идва чужд човек да обажда.
Виж още отзиви
Коментирай
loading...