Назад до Общи

Уникално: Как животните се топлят през зимата?

Студеното време изцежда енергията на животните, като буквално изсмуква телесната топлина от тях.

За да се справят със студа животните са еволюирали по необичаен начин и са придобили поразителни умения за оцеляване.

Императорски пингвини

Външната повърхност на перата на тези птици е с по - ниска температура в сравнение с околния въздух. Екип от биолози са използвали топлочувствителни камери, за да наблюдават кои места от птицата са по - топли и кои по - студени.

Изключително студените пера помагат на птиците да се стоплят. Това се дължи на физичен процес известен, като конвекция. Все пак перата не предпазват крайниците на пингвините. Биолозите са забелязали, че птиците се облягат назад и повдигат пръстите на краката си от леда. Според изследването пингвините намаляват загубата на топлина с 15%, като използват тази техника.

Ледена риба

В дълбоките води на Антарктическият океан една риба успява да оцелее, при температура на водата от минус 2 градуса. Водата не замръзва, заради голямото налягане. Антарктическата ледена риба е еволюирала и използва антифризен протеин, който тече в нейната кръв и телесни тъкани и предпазва рибата от замръзване.

От другата страна на света северната треска е развила идентичен начин да се предпазва от измръзване и също произвежда антифризен протеин. Tези две риби нямат никаква родствен връзка, но въпреки това са развили идентична стратегия, за да се предпазят от измръзване.

Обикновен европейски гущер

За разлика от ледената риба и северната треска, много студенокръвни животни умират при минусови температури, защото водата в кръвта им се превръща в лед. Ледените кристали  пукат клетките по тялото на животното, подобно на милиони малки ножчета за бръснене. 

Някои влечуги и земноводни обаче са еволюирали и могат да се предпазят от замръзване. Някои жаби и гущери увеличават количествата на глюкоза и глицерол в кръвта си. Глюкозата е вид захар, а глицерола е алкохол, който съдържа захар. Тези две съставки предотвратяват образуването на ледени кристали в кръвта.

Как се топли гущераОбикновения европейски гущер обаче се е придвижил още една крачка напред с своето еволюционно развитие. Той е успял да разработи специализирани митохондрии (частта от клетката, която произвежда енергията). Тези митохондрии помагат на гущера да продължава да произвежда енергия, дори когато половината от тялото му е замръзнала.

Бирмански питон

Как се топли бирманския питонНе само северните гущери трябва да се борят срещу измръзването. Дори в тропиците някои влечуги са еволюирали, за да носят по - лесно съдбата си на студенокръвни. Бирманският питон затопля яйцата си, като използва собственото си тяло.

Въпреки, че повечето змии трябва да използват околната среда, за да се затоплят, този вид питон е разработил страхотен начин да повиши температурата на яйцата в гнездото си.

Питонът се увива в гнездото и интензивно започва да огъва мускулите си, като по този начин предава топлина от тялото си, която може да затопли гнездото с няколко градуса. Веднага след излюпването си малките змийчета започват сами да се грижат за себе си. Майчиният инстинкт включва само грижата за яйцата.

Алпийски мармот

Този малък гризач, който живее в планините в Европа, спи невероятните 8 месеца зимен сън.

Как се топли алпийския мармот През останалите 4 месеца от годината, в които мармотите са активни те бързат да се чифтосат и да натрупат хранителни резерви за следващия дълъг зимен сън. Хибернацията е широко разпространен метод в животинския свят за справяне със студа.

В Северна Америка една птица не мигрира, а изпада в хибернация. Става въпрос за обикновения американски козодой, който се крие под камъни и спи през зимата.

Някои животни изпадат в хибернация дори при горещо време. Един вид лемури на остров Мадагаскар изпадат в хибернация, когато температурите на въздуха достигат до 30 градуса. Това им помага да оцелеят през сухия сезон от годината, когато плодовете и другите храни са по - трудно достъпни.

Жартиерна змия

Как се топли цартиерната змияХибернацията при някои змии е свързана с определено социално поведение. Десетки жартиерени змии се събират заедно, за да спят зимен сън.

След като студът премине змиите се появяват с нови сили. Змиите се свиват на големи топки и започват да се чифтосват, като мъжките се опитват да оплодят женските.

Някои мъжки змии излъчват женски аромат, за да привлекат други мъжки, които да се опитат да ги оплодят. По този начин те се възползват от топлината им и това им дава предимство и ценни сили след месеците сън.

Японски макак

Как се топлят японските макациОт всички видове маймуни японския макак живее най на север. Едно от най - студените места, където се срещат тези маймуни е долината Ждигокудани в префектура Нагано.

Една група макаци там са се научили да се топлят в направени от хората басейни с топла вода. Маймуните се учат една от друга да се къпят в тези басейни.

През 1965 г. за пръв път били видени млади макаци да се "цопват" в топлата вода. В момента около 1/3 от популацията им се възползва от топлата баня. Мъжките индивиди, които напускат стадото след като навършат зряла възраст рядко са забелязвани да влизат в топлата вода.

Бизони

Как се топлят бизонитеГорещи извори спасяват от студа и бизоните и лосовете в национален парк Йелулстоун. Животните се събират в близост до гейзерите, за да се възползват от топлата земя до геотермалните извори, но самата вода е твърде гореща, за да се къпят в нея.

Топлината, която се отделя от горещата вода помага на животните да изразходват по - малко енергия.

Животните обаче трябва много да внимават, защото всяка грешна стъпка може да се окаже фатална. Ако паднат в горещата вода те със сигурност ще умрат от изгаряне.

Китове

Как се топлят китоветеНай - големите животни на Земята използват своите мазнини, наричани още китова мас, за да се топлят в ледените дълбоки води на полярните океани.

Китовата мас действа като изолация и задържа топлината в тялото на животното, точно както водолазите, които са облечени с водолазен костюм. Без своята мас китовете ще изгарят много калории, опитвайки се да запазят топлината си.

Полярни мечки

Как се топлят полярните мечкиОсвен дебелата си козина мечка има дори два слоя козина.

Единият са мъхести косъмчета, които се намират в близост до кожата. Над тази козина мечките имат втори слой козина, която се състои от дебели и твърди косми.

Тази външна козина има странна структура. Космите са кухи, като сламки за пиене. Двата слоя козина на полярната мечка не са оцветени. Космената им покривка отразява цялата светлина, поради което ние я виждаме бяла. Кожата на полярната мечка има черен отенък.

Рейтинг:
3.0/5 на базата на 2 оценки

Свързани продукти

"EXTREEM" - Помпи за вълни
109.20
лв
+ подарък изненада
"SunSun JP-025" - Помпа за аквариуми от 300 до 500 л.
41.34
лв
изненада при поръчка над 60 лв

Отзиви

Коментирай
loading...