Назад до Общи

Скоро ще може да говорим с животните

Според учените до 10 години ще имаме технология, с която ще можем да комуникираме с нашите домашни любимци.

Експертът в поведението на животните проф. Кон Свободчиков разработва технология, която да може да превежда сложните звуци, които издават прерийните куценца.

Според него в рамките на 5 до 10 години ще може да се разработи софтуер, който да ни дава възможност да комуникираме с домашните любимци и селскостопанските животни. Той е убеден, че животните ще могат да споделят на стопаните си например какво искат за вечеря. Комуникацията с животните може да помогне и при лечението на техните поведенчески проблеми.

В близкото бъдеще ние ще можем да разговаряме с животните използвайки специални технически устройства не по - големи от съвременните мобилни телефони. Професор Кон Свободчиков е разработил технология, която може да интерпретира звуците които издават прерийните кученца и която според него може да бъде използвана за тълкуването и на други животни. Според него скоро технологията дори ще се усъвършенства и ще позволи на хората да водят разговори с животните.

В свое интервю професорът обяснява, че използва специален софтуер съдържащ изкуствен интелект, с който записва разговорите на прерийните кученца. След това използва този софтуер, за да анализира звуците и да ги преведе на английски език.

Той споделя, че по време на изследването е разбирал ясно как различните звуци предупреждават за различни опасности. Така например той е знаел кои звуци означават, че на хоризонта се задава койот.

Професорът е прекарал последните 30 години от живота си, изследвайки поведението на животните. Според него технологиите вече са достатъчно развити и скоро ще можем да си комуникираме с нашите домашни кучета и котки.

Според него са необходими още 5 - 10 години задълбочени изследвания, за да има достатъчно информация за разработването на устройството. Той смята, че ако тази технология се превърне в реалност това ще промени света.

Професора е убеден, че тази технология ще помогне да разбираме много по - добре животните и да осъзнаем, че те са мислещи създания, които допринасят толкова много в положителна насока за живота на хората.

Уред за разговор с животниКак да говорим с коткатаОпитите да комуникираме с животните не са от вчера. През 2002 г. на пазара излезе японско устройство, наречено BowLingual. То бе разработено от д-р Матсуми Сузуки и претендираше, че може да разбира и превежда лая на десетки породи кучета. В него бяха включени около 200 фрази, които да интерпретират това, което кучето иска да каже.

Устройството се радваше на голямо внимание през 2002 г. и дори бе обявено за едно от най - добрите изобретения на годината от списание Time Magazine. В последствие обаче хората му даваха много нисък рейтинг в популярните сайтове за пазаруване и то постепенно загуби своята слава.

На следващата година същата японска компания пусна на пазара и устройство за превод на котешките звуци, наречено Meowlingual, но то имаше още по - малка популярност и не успя да се наложи на пазара.

Рейтинг:
2.5/5 на базата на 2 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...