Назад до Кучета

Как се слагат капки за очи/мехлем на куче?

Инфекциите на очите могат да бъдат много болезнени за кучетата и затова те се нуждаят от бързо, внимателно и последователно лечение.

Тази статия ще ви даде полезна информация за това как да поставите на кучето си капки за очи или мехлем, по начин който да бъде безопасен за вас и за животното.

Следвайте последователно описаните стъпки:

Стъпка 1 ...

Дръжте здраво кучето си. Ако имате възможност може друг човек да държи кучето, за да са по - свободни ръцете ви и да приложите по - лесно лекарството.  Преди това трябва да измиете ръцете си, за да може те да останат чисти и стерилни.

Стъпка 2 ...

Ако кучето ви показва признаци на нетърпение или нежелание да стои неподвижно, застанете пред него и го накарайте да седне или легне. Може и да застане между краката ви, като здраво държите главата му.

Стъпка 3 ...

Как се почистват очи на кучеСледващата стъпква включва почистване на зоната около очите. Преди да приложите лекарството, трябва да сте сигурни, че зоната около очите е чиста. Поставете едната си ръка отстрани на челюстите на кучето, за да поддържате и наклоните нагоре главата му.

Внимателно избършете областта около очите със стерилен тампон или марличка. В нинакъв случай не използвайте мокри кърпички за почистване на кучешките очи!

Стъпка 4 ...

Поставете ръката си от горната страна на главата на кучето и използвайте ръцете си, за да отворите леко и повдигнете горния клепач. Дръжте капките или тубичката с мехлема  много близо до окото на кучето и под ъгъл, така че лекарството да е насочено директно надолу, върху очната ябълка. Внимавайте да не докосвате окото на животното с върха на дюзата.

Поставяне на мехлем - изстискайте малко количество от мехлема в окото на кучето. Позволете на кучето да затвори очите си и нежно масажирайте клепачите, за да разпръснете лекарството.

Поставяне на капки - нанасянето на капки става като държите очите на кучето отворени по същия начин. Дръжте върха на капките на разстояние около 1 сантиметър от окото на кучето и изстискайте една капка, която да падне точно върху окото.

Позволете на кучето да затвори очите си. По този начин то само ще нанесе лекарството по цялото си око. Повторете процеса, ако трябва да приложите повече от една капка или ако лечението трябва да се приложи и на двете очи.

ВАЖНО: Понякога ветеринаря може да ви предпише лечение и на двете очи, въпреки че само едното има инфекция. Това е превантивна мярка за ограничаване разпространението на инфекцията, затова трябва да бъдете търпеливи.

Стъпка 5 ...

Не позволявайте на кучето да търка очите си с лапа или да търка главата си в даден обект. Дайте му лакомство, за да отвлечете вниманието му и да го възнаградите за доброто поведение.

Стъпка 6 ...

Накрая изхвърлете памучния тампон, с който сте забърсали очите на кучето и измийте ръцете си.

Полезни Съвети

  • Ако трябва да прилагате лечение и на двете очи, въпреки че само едното око е възпалено, първо трябва да сложите лекарството на неинфектираното око
  • Ръцете ви трябва да са чисти
  • Старайте се да не докосвате окото с дюзата на лекарството
  • Докато кученцето е още малко е добре да проверявате и почиствате редовно очите му
  • Куче, което като малко е свикнало с рутинните очни проверки ще бъде много по - спокойно, когато се налага да поставяте лекарство в очите му

Внимание!

  • Винаги проверявайте дали срока на годност на лекарството не е изтекъл
  • Ако имате останало лекарство от предишно лечение първо се посъветвайте с ветеринар дали може да го използвате
  • Не прилагайте хуманни препарати за очи, без да сте се посъветвали с ветеринаря
Рейтинг:
3.5/5 на базата на 2 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Свързани продукти

Отзиви

Коментирай
loading...