🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Кучета

Как да се грижим правилно за кучето през зимата?

През зимата има дни, в които времето навън е толкова студено, че не е подходящо нито за хора, нито за животни.

Въпреки това, кучетата имат своите нужди и трябва да излизат поне за кратко навън поради две основни причини:

1. Имат нужда от упражнения и разходка.
2. Имат нужда да ходят до тоалетна.

Представяме ви няколко полезни съвета, които ще ви помогнат по - лесно да изкарате зимата със своя домашен любимец:

1. Още от рано трябва да започнете да тренирате кучето на някои упражнения, които ще са ви полезни през зимата. Добре е преди зимата за заведете кучето на обстоен профилактичен преглед, за да се види дали страда от нещо, което да го направи по - уязвимо през зимата.

Например кучетата с артрит са по - уязвими на студено време и може да имат нужда от противовъзпалителни медикаменти. Кучетата с проблеми в уринирането също изпитват сериозни проблеми, защото големия студ може да доведе до инфекции на пикочния мехур.

2. Обърнете специално внимание на любимците в напреднала възраст и тези със здравословни проблеми. Животните с по - малко телесни мазнини не могат да издържат дълго време на ниски температури. С напредването на възрастта кучетата губят мускулна маса и телесни мазнини и не могат да понасят студа, както са го правили на младини.

3. Независимо от възрастта и здравословното състояние на кучето е добре да го обличате с топли дрехи през най - студените дни от годината. Пуловер и кучешки ботушки са добър избор, който идеално ще предпазва кучето. Ботушките ще предпазят кучето от солта и химикалите разпръсквани по улиците и тротоарите.

4. Ако навън има силен снеговалеж е добре да вземете голям чадър за разходката. Все пак колкото по - суха е разходката, толкова по - приятна ще бъде и за двама ви.

5. Подобрете кръвообращението на кучето. Веднага след като се върнете от разходката забършете кучето със суха кърпа, дори ако козината му не е влажна. Разтриването с кърпата подобрява кръвообращението и затопля по - бързо тялото на животното.

6. Ако кучето живее навън, осигурете му подходяща къщичка, разположена на сухо и защитено от вятър място. Кучето не трябва да спи директно върху земята, а върху някаква подложка, за да не губи много телесна топлина. Редовно проверявайте дали водата му за пиене не е замръзнала.

7. Не правете прибързани заключения. Много хора смятат, че кучетата с по - гъста козина са защитени от студа. В това има доста истина, защото например хъскито е много по - добре защитено от студа от лабрадора например. Екстремните зимни температури обаче излагат на риск дори кучетата с много дебела и двуслойна козина.

Рейтинг:
3.5/5 на базата на 2 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...