Назад до Кучета

Защо и от Какво се страхуват кучетата?

Съществуват няколко вида страх, когато говорим за домашни животни. Обикновено страхът се появява инстинктивно, когато има човек, друго животно или обект, който представлява външна заплаха. Тази заплаха може да бъде реална или въображаема.

В такива ситуации вегетативната нервна система се задейства и обикновено организма реагира, като замръзне на място, готви се за борба или за бягство.

Ако кучето ви изпитва анормална реакция на страх, това означава, че то е научило от някъде тази реакция.

Кучето може да бъде отучено от това поведение, ако постепенно и постоянно се излага на ситуации предизвикващи у него това чувство на анормален страх.

Ако страха е едновременно устойчив и прекомерно голям, то вероятно кучето ви страда от фобия. Фобиите могат да бъдат причинени, дори от неща, които са асоциативни с истинския причинител на фобията.

Така например всякакъв силен шум може да предизвика страх в кучето ви, ако то се страхува от гръмотевични бури. В действителност най - често фобиите при кучетата са свързани с шум.

Друг вид тревожност и страх се характеризира с предвиждането на бъдещи опасности, които са с неизвестен или дори въображаем произход. Безпокойството при кучето може да доведе до физиологични реакции, като уриниране, движение на червата и прекомерен лай.

От какво се страхуват кучетатаПри домашните кучета тревожността най - често се проявява, когато кучето бъде отделено от своя стопанин.

Кучетата страдащи от тревожност при раздяла, могат да развият прекомерно стресово поведение. Страха, фобията и тревожността се развиват, когато кучето достига социална зрялост. Социалната зрялост при кучетата се проявява между 12 и 36 месеца. Сред безбройните причини за развитието на страх, фобия или тревоги са:

  • Заболяване или болезнено физическо състояние, което може да повиши тревожността, а от там да допринесе за развитието на страхове и фобии
  • Стареенето и промените свързани с нервната система; инфекциозни заболявания (предимно вирусни инфекции на централната нервна система); токсични състояния, като например отравяне с олово и др. също могат да доведат до страхове и фобии
  • Страх от някакво ужасно преживяване, в което кучето да е било въвлечено
  • Кучета, които са лишени от социална среда до 14-седмична възраст, могат да станат необичайно страхливи
  • Фобиите и паническия страх могат да са причинени и от минали преживявания, при които кучето е изпитвало страх, но не е можело да се измъкне. Например ако кучето е било заключвано в килера или в сандък
  • Когато кучето е изоставено от стопанина си то изпитва тревожност, причинена от раздялата. Често това състояние кара новите му стопани също да го изоставят и то отново да си търси приемно семейство

Защо се страхуват кучетатаАко кучето страда от т.н. "лек страх" то започва да проявява признаци, като треперене, намалена активност и желание да се скрие или да избяга.

Увеличаването на страха и изпадането в паника за кучето води до увеличаване на двигателната активност и по - активно поведение към бягство, което може да бъде потенциално вредно за кучето. Прекомерната тревожност може да накара кучето да се ближе и да се хапе често.

Някои от признаците на страх при кучето не са лесно разпознаваеми от хората. Намаляването на цялостната активност на животното и повишеното слюноотделяне, също са признаци на тревожност и страх.

Принудителното уриниране и "унищожаването" на някои домашни предмети или мебели, също се тълкува погрешно от повечето хора. В повечето случаи то е свързано със състояния на страх за кучето.

Една от най - честите причини за проява на страх при кучетата са силните шумове. Фойерверки, изстрели и гръмотевици всяват страх при повечето четириноги приятели. Има обаче някои породи кучета, които проявяват много по - малко страх към силните шумове. Примери за такива кучета са ловджийските породи, като Кокер шпаньол, Спрингер и др.

Появата на страх и безпокойство зависи и от възрастта на кучето. Колкото по - възрастно е то, толкова повече намалят нивата на страх и безпокойство. Много от страховете при кучетата се формират при ранна възраст.

Изплашени кученцаЖитейският опит на кучето е много важен фактор за справянето със страховете и фобиите.

Важно е малките кученца да бъдат излагани на различни социални ситуации през първите си 14 седмици от живота. Кучетата, които не са социализирани добре през първите 14 седмици са много по - склонни към развитието на страхове и фобии.

Как да помогна на кучето си?

Ако смятате, че кучето ви страда от фобии, причинени от силни шумове е добре да посетите ветеринарен лекар, тъй като има и други причини за подобно поведение, като например заболявания на мозъка или щитовидната жлеза.

Излагането на токсични вещества също може да причини тревожност при кучето. Провеждането на един кръвен тест може да потвърди или отхвърли тази възможност.

Страх при кучетоМожете да помогнете на вашия домашен любимец да преодолее своите страхове и фобии, като го подложите на режим, който да промени поведението му. Това означава, че трябва да отделяте много време и да работите с кучето си.

Според експертите по време на пристъпи на паника и страх е добре да избягвате успокояващите жестове или комуникацията с кучето.

Добронамерената загриженост може да се изтълкува от кучето, като един вид награда за неговото поведение.

Вместо това трябва да насърчавате спокойствието и да се стремите да ограничите реакцията на страх. Най - важно според експертите е да не наказвате кучето, заради поведението му на страх и тревожност. Премахването на страха и тревожността не става с магическа пръчка. То трае много продължителен период от време и може да отнеме години.

Едно нещо е сигурно обаче, за повечето хора - домашните любимци са като част от семейството и повечето стопани са готови да сторят каквото е необходимо и да отделят много от ценното си време, но да се справят с този сериозен проблем.

Рейтинг:
3.7/5 на базата на 3 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Свързани продукти

Отзиви

Здравейте! Кучето ми е алабай на 3 години.От малък е по-плахлив,но напоследък нещата са много сериозни.Лек шум,говор на хора или просто събрани повече хора или деца,които си играят са в състояние да го побъркат-свива опашка,не иска да върви,ляга на земята и в очите му се чете страх.....ужас.Към кучета не е така,веднага е готов за битка или пък се заиграва,зависи от ситуацията.Много е обичлив и добър.Как мога да му помогна? Какво да направя?
Здравейте. Имам Кане Корсо на 1.6 Преди се страхуваше само като я разхождам около блока,но нещата стават все по зле Вече не иска и в парка. Трепери,дърпа се бърза да се прибере. Помогнете ..
Ева
Здравейте! Кучето ми е мини пинчер на 9 години. Вече съм убедена,че е развило фобия страх от изоставяне. Почва да трепери да лае, да скимти и до уриниране някои път се случва.Принудих се да купя клетка за да огрнича мястото да не е свободно, когато не сме вкъщи. Имам много добри условия за отглеждане на кучето. Дори също купих и каишка, която удря импулси ток, вече така с години. А много искам да не му я слагам. Също не искам да се чувства така когато ни няма. Записвала съм го на видео 3-4 часа, то не спира да скимти и да лае монотонно като "счупена плоча" обикаля и се качва където може и не спира дори и за 10 секунди. Вечер също го затварям в клетката да спи да кажем няма проблем 1-2 минутки е неспокоен но после се отпуска и си спи. Ако е отворена няма проблем да си седи там дори сам си влиза. Незнам какво да направя. Някакъв съвет моля.
Здравейте имам проблем с моето куче. Порода хъски. Като дойде есен и зима ние затваряме прозорците. Тогава кучето започва да ходи до външната врата и прави опити да си я отваря за да излезе на вън. През лятото не го прави защото прозорците са отворени и тя си гледа навън. Но дойде ли есен и зима става страшно дере по вратата вие и съседите започват да ми се оплакват. Моля за съвет,да разреша проблема си.
Здравейте! Имам едно кученце ,което от когато се бе родило бе много страхливо. Сега исках да го разходя ,но немога да го хвана защото бяга и много го е страх... Какво да направ яксто се опитам да го хвана и почва да скимпти и да ме хапе.... ПОМОГНЕТЕ МИ!!!!!????????????????????????Моля за съвети!'. Предварително Благодаря
Виж още отзиви
Коментирай
loading...