Назад до Лайшманиоза при кучето

Лайшманиоза при кучето

 1. Лайшманиоза при кучето
 2. Разпространение на Лайшманиоза при кучето
 3. Етиология на Лайшманиоза при кучето
 4. Епизоотологични и епидемиологични особености на Лайшманиоза при кучето
 5. Патогенеза на Лайшманиоза при кучето
 6. Клинични признаци на Лайшманиоза при кучето
 7. Диагноза на Лайшманиоза при кучето
 8. Лечение на Лайшманиоза при кучето
 9. Профилактика на Лайшманиоза при кучето

Епизоотологични и епидемиологични особености на Лайшманиоза при кучето

Инкубационният период е от 10 - 15 дни до 1 - 2 години. Освен кучето и човека от лайшманиоза боледуват котката, овцата и маймуната. Лабораторните животни се инвазират лесно. Резервоар на инвазията са дивите животни и гризачите, в чиито дупки живеят и се размножават флеботомусите.

Лайшманиозата протича обикновено ендемично и рядко епизоотично. В новите огнища се среща в остра и тежка форма, докато в старите  - хронична форма. Преносителите са флеботомусите от видовете Phlebotomus papatasii, Phl. sergenti, Phl. perfilevi, Phi. perniciosus, Phi. major и др. Според Берберян (1938 г.) преносител може да бъде и Stomoxys calcitrans.

Според географското разположение и някои епизоотологичнн и епидемиологични особености висцералната лайшманиоза ("Кала-азар") се подразделя на следните 6 типа:

 • Индийски или "дум-дум" треска - боледуват децата и младите хора на възраст от 10 до 20 години. При естествени условия кучетата трудно се инвазират или не се инвазират.
 • Китайски  - боледуват децата, а кучето е резервоар на инвазията
 • Африкански  - боледуват предимно децата, а кучето е силно устойчиво
 • Средиземноморски - от него боледуват предимно децата до 5-годишна възраст. Кучетата са инвазирани във висока степен - до 40%. Нашата страна в епизоотологично и епидемиологично отношение спада към тази зона
 • Руски - разпространен е в южните републики на бившия Съветски съюз. Боледуват човекът, кучето и чакалът
 • Южноамерикански - боледуват предимно децата, а главен резервоар на инвазията са кучето и лисицата

Има ли флеботомуси в БългарияБългария се смята за северна граница на разпространение на заболяването в Европа. Досега в Южна България при скитащите кучета са установени кожната и висцералната форма.

Медицинските служби са констатирали също двете форми на заболяването при деца и младежи в южните райони на страната - Македония (след окупацията през Втората световна война) и преди доста години в Старозагорско. Видовете флеботомуси - преносители на лайшманиозата у нас, не са добре проучени.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка

Свързани продукти

Отзиви

Др
Има ваксина на Вирбак
Коментирай
loading...