🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 Български легла за домашни любимци - 100% Ранфорс
Назад до По света

Масово се убиват животни в зоопарковете

Разследване на английският вестник "Индипендънт" е установило, че в зоопарковете в Европа е нормална практика да се умъртвяват здравите, но ненужни животни.

По груби изчисления всяка година между 3000 и 5000 маймуни, жирафи и други животни стават жертви, защото няма място за тях.

Проблема нашумя особено много, след като жирафчето Мариус в Дания бе публично умъртвено, тъй като се появи на бял свят след кръвосмешение. Месото на жирафчето бе дадено като храна на останалите хищници в зоопарка. За голяма изненада се оказа, че това не е единичен случай, а нормална практика. Зоопарковете се опитват да запазят биологичното разнообразие на животните, които живеят в плен и заради това животните родени след кръвосмешение са безполезни за тях.

Според Лесли Дики, изпълнителен директор на Асоциацията на зоопарковете и аквариумите в Европа всяка година хиляди животни биват евтаназирани. При повечето случаи става въпрос за малки животни, но има и няколко стотин едри бозайници.

Компетентните органи се опитват да оправдаят тези нехуманни практики с успехите, които постигат много програми за запазване на застрашени от изчезване видове. Въпреки това много природозащитни организации и обикновени хора са възмутени от тези практики и вече се събират подписи за петиции искащи промяна на правилата и даване на шанс за на тези животни.

Рейтинг:
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...