🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 Български легла за домашни любимци - 100% Ранфорс
Назад до По света

Нов вид делфини бяха открити край бреговете на Австралия

Неизвестен досега вид гърбати делфини бяха открити и идентифицирани край бреговете на северна Австралия, съобщават учени от Обществото за опазване на дивата природа и Американския музей по естествена история.

Учените проследили еволюционната история на животните, като изследвали генетична тъкан от 235 делфина от все още неименувания подвид.

Гърбатите делфини са разделени в две групи. Едната група се среща в Атлантическия океан, а другата в Индийския и Тихия океан. Докато атлантическите гърбати делфини са добре познат вид, тихоокеанските и индийските гърбати делфини предизвикват спорове сред изследователите и те ги разделят на 3 подвида, единият от които са и новооткритите делфини.

"Въз основа на констатации от съвместните ни морфологични и генетични анализи ние можем да предположим, че гърбатите делфини включват поне 4 подвида" – сподели Мартин Мендес, член на обществото на Латинска Америка и Карибите в прессъобщение.

"Това наше откритие ни помогна да разберем еволюционната история на този вид делфини и да подготвим мерки за опазването на всеки един от 4-те подвида гърбати делфини."

Гърбатите делфини носят това име заради гърбицата, която имат зад гръбната перка. Тази гърбица може да има височина до 1 метър, а окраската им варира от тъмно сиво до розово или бяло. Тези делфини са застрашени от загубата на местообитания и активната риболовна дейност на местата, които обитават.

"Новината за новият вид гърбати делфини ще увеличи броя на признатите видове и ще даде необходимите научни доказателства за техните местообитания и защитата на тяхното уникално генетично разнообразие" – смята Хауърд Розенбаум, който е директор на програмата за океанските гиганти на "Wildlife Conservation Society".

Рейтинг:
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...