Назад до По света

Лондонския исторически музей ще посрещне мамут на 42 000 години

Най - добре запазеният мамут в света ще бъде изложен в Историческия музей в Лондон следващия месец.

Става въпрос за бебето мамутче на име Люба, което беше намерено от пастири на сибирски елени в замръзналата тундра през 2007 г.

Прекрасният експонат ще пристигне в Лондон на 23-ти май от музея Шемановски в Русия.

Бебето мамут е малък фосил с размерите на голяма порода куче. Според учените то е било само на 1 месец, когато е починало преди 42 хиляди години. Анализа на тялото му показал, че в корема му все още има следи от млякото на майка му. За момента Люба е най - добре запазения фосил на мамут в света.

Това е първият път, в който ценният експонат ще бъде показан в Западна Европа. Причината мамутчето да бъде толкова добре запазено е, че почти веднага след смъртта си то е било затрупано с кал и глина, която малко след това замръзнала и мамутчето останало в плен на ледения си гроб. Пастирите го намират през 2007 г. в близост до река Юрибей на полуостров Ямал в Сибир.

Според учените мамутчето е било относително здраво, когато е загинало. Те се надяват, че последващия анализ на тялото му ще помогне за разрешаването на загадката с изчезването на тези гиганти. Мамутчето ще бъде изложено в Историческия музей в Лондон до 7-ми септември 2014г.

Рейтинг:
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Валентина
Това е изумително не мога да повярвам!
Виж още отзиви
Коментирай
loading...