Назад до У нас

Младежи спасиха живота на заблудило се делфинче в Равда

На 3 септември съвестни граждани подават сигнал за бедстващ делфин на малък неохраняем плаж в черноморското село Равда. В спасителната акция вземат участие и специалисти от природозащитната организация "Зелени балкани"*.

Делфинчето е било край плажната ивица в продължение на около 3 часа, през които е станало обект на огромно любопитство от страна на туристите.

Хората на два пъти са се опитали да го насочат към по - дълбоки води. За съжаление обаче, човешкото присъствие допълнително е стресирало животното и напълно объркано, то отново се е връщало към брега.

Природозащитниците и доброволците, които го спасяват веднага са се заели с това да обливат гръбния му плавник с вода, за да предотвратят изсъхването на чувствителната му кожа. За негово спокойствие те осигуряват периметър, в който не се допускат хора.

Така, след като възстановява силите си, делфинчето е върнато към морето чрез импровизирана носилка от хавлиена кърпа. Двама от доброволците, които са и добри плувци, придружават заблудилото се животно до дълбоката част на морето, откъдето то е продължило да плува само към открити води.

Така случаят намира своята щастлива развръзка! А местните жители припомнят поверието, според което спасяването на делфин е чудо. Благодарение на това, сега спасителите му, както и цялото морско село, ще се радват на здраве и благополучие!

*От "Зелени балкани" отправят апел към гражданите, които присъстват на подобна ситуация, да слушат насоките на експертите и да се отдалечат от съответния ограничителен периметър, за да се осигури спокойствие на бедстващите животни.

Освен това, делфините, дори и да са наши любимци, все пак са диви животни и близкият контакт с хората за тях представлява стрес. Това изцяло усложнява и без друго опасното състояние, в което се намират те при тази бедствена ситуация.

Рейтинг:
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...