Назад до У нас

Излюпи се първата дива белошипа ветрушка от десетилетия у нас

Първото диво бебе белошипа ветрушка, "произведено в България" от десетилетия насам се излюпи тази сутрин в модула за освобождаване и адаптация на белошипи ветрушки на Зелени Балкани в Сакар.

Въпреки, че родителите му са "командировани" от Спасителния център птици, които никога няма да полетят на свобода, малката, пухкава, топка най-вероятно ще е първото бебе, което ще напусне волиерите в село Левка.

На крехките си, млади, плещи това пиле носи победата, която екипът на Зелени Балкани извоюва с годините упорита работа, в борбата за връщането на този изчезнал от пределите на страната ни вид.

"Историята на излюпването на първото диво белошипо бебе не започва от днес. Тя е поредица от дейности и труд не само на екипа на Зелени Балкани, но и на испанската организация DEMA, както и германската фондация ЕвроНатур, обединени в проект "Възстановяване на белошипата ветрушка", финансиран от програма LIFE на ЕС.

От друга страна това е само началото на дългия път, който всички ние трябва да извървим, за да достигнем мечтания момент, в който белошипите ветрушки в България няма да имат нужда от помощта на човека, за да съществуват. Надяваме се това време да дойде скоро и очакваме още много малки пухкави "надежди" да се излюпят в Левка",

споделиха от спасителния център "Зелени балкани".

Рейтинг:
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

2. д-р БауБау
До 1. "Кръстницата" на Ванко и Вазовската му група - благодарим Ви от сърце за споделеният от Вас коментар :)))
1. "Кръстницата" на Ванко и Вазовската му група
С неописуемо вълнение добавям този коментар!Защото присъствах и участвах в "кръщенето" на първите три Белошипчета!!!Благодарение на любезната покана на екипа на Зелени балкани посетихме с. Левка. За децата и за нас, преподавателите им от три училища от Свиленградска община имаше невероятна изненада - да дадем имена на малките ветрушки, да участваме в опръстеняването им и да можем след това да проследяваме техния път. Така белошипчето на нашето училище "Иван Вазов" получи името Ванко, на училище "Д-р Петър Берон" - Беронка, което е и първото излюпено, а двете други са излюпени почти заедно. Децата от училището на с. Левка дадоха на кръщелничето си името Бърди!!!Видяхме кадрите от излюпването им! И очакваме да мине време, за да разберем дали сме улучили пола на бебетата!
Виж още отзиви
Коментирай
loading...