Назад до Мускулна дистрофия по телетата

Мускулна дистрофия по телетата

Клинични признаци при Мускулна дистрофия

Клиника при мускулна дистрофия по телетатаБолестта се проявява при бозаещи телета на 5 - 6-дневна възраст до 5 месеца. Понякога се среща и при по - възрастни телета.

При засягане мускулите на крайниците животните не могат да се движат, не могат да се изправят, не могат да бозаят (особено ако са засегнати мускулите на долната челюст).

Характерна е стойката на тялото им - положение за уриниране - с извит гръб и леко повдигната опашка. Този симптом е най - ранният и може би първият. След него се проявява трудното придвижване, при което животните се опират на върха на копитата.

В началото на заболяването понякога при допир с ръка върху различни части на тялото може да се наблюдават бързи и прекъсващи треперения на мускулите. Преди треперенията се наблюдават силни контракции на мускулите, които за разлика от тетаничните спазми изчезват, когато животното легне.

При засягане на дихателната мускулатура дишането е ускорено, с къси фази, предимно абдоминално, затруднено.

При засягане на сърцето пулсът е ускорен и се развива сърдечна слабост. Ако сърцето е силно засегнато, настъпва смърт.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

4. д-р БауБау
До 3. Валентин - физиология ...
3. Валентин
Защо телето се лигави постоянно иму текът лиги слунка
2. д-р БауБау
До 1. - нужен е преглед от ветеринар! Причините могат да бъдат много. По симптомите, които сте описали изглежда, че изпитва затруднения с дишането!
1.
Защо телето диша тежко и по устата има пяна.Не може да стане.Не бозае.
Виж още отзиви
Коментирай
loading...