Назад до У нас

Най - накрая - лъвчетата Терез и Масуд заминават за Холандия

Около 200 души се събраха на протест днес по обяд пред Министерски съвет с настояване лъвчетата Терез и Масуд да бъдат пратени незабавно в спасителен център в Холандия.

Както знаете Общинския съвет в Разград реши лъвчетата да бъдат дадени на зоопарка в Пазарджик.

Това предизвика първия протест пред Министерски съвет, като след него Бойко Борисов и Нено Димов обещаха, че ако трябва ще отнемат лъвчетата в полза на държавата, за да бъдат изпратени в Холандия.

Преди няколко дни обаче общинарите в Разград потвърдиха решението си лъвчетата да бъдат дадени за отглеждане в Пазарджик. Това доведе до днешния втори протест. Министър Нено Димов слезе при протестиращите и пред десетки медии се отметна от обещанието си лъвчетата да заминат за Холандия, заявявайки, че за него върховенството на закона е над неговото човешко отношение по проблема. Точните думи на министъра бяха:

"Надяваме се двете лъвчета да имат възможно най - добрите условия. Чисто емоционално и човешки искам това да се случи. Чакахме до петък решението на Общинския съвет с надеждата, че ще бъде в друга посока."

Това изказване на министъра предизвика остра реакция на протестиращите, които започнаха да скандират: „Оставка", „Мафия", „Нено в клетка – Нено зад решетка".

Интересното в случая е, че часове преди протеста Явор Гечев от фондация Четири лапи" заяви, че е разговарял с премиера Бойко Борисов. На тази среща се е стигнало до консенсус, че в рамките на 20 дни лъвчетата трябва да заминат за Холандия.

Борисов е заявил, че ще настоява пред Регионалната инспекция по околната среда в Русе и Българската агенция по безопасност на храните да съдействат за конфискуването на лъвчетата.

Всичко това показва, че липсва елементарна комуникация в правителството, тъй като часове по - късно Нено Димов e твърдял пред медиите, че лъвчетата ще бъдат преместени в Пазарджик. Дано в крайна сметка играта на "счупен телефон" са свърши и най - накрая отговорните държавни институции да си свършат работата.

Мнението на експертите е, че клетката, която все още се изгражда в Пазарджик, може да се ползва от възрастни лъвове, но не и от малки лъвчета като Терез и Масуд, които на всичкото отгоре имат и доста здравословни проблеми.

Така единственият шанс за мъниците остава спасителния център в Холандия и след това пускането им в среда близка до дивата в специален парк в ЮАР.

Извънредно интервю на Министър Нено Димов:

Снимка: www.dnevnik.bg

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 2 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...