🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 Български легла за домашни любимци - 100% Ранфорс
Назад до Общи

10 от най - редките животни на Земята

 

 • Амурски леопард
 • Суматрийски носорог
 • Западна равнинна горила
 • Планинска мишка-пигмей
 • Филипински крокодил
 • Суматрийски орангутан
 • Северен плешив ибис
 • Чернооката дървесна жаба
 • Lord Howe Island Stick Insect
 • Бяла антилопа

Амурски леопард

Това е най - рядката голяма котка в света. Последното преброяване от 2007 година е установило, че популацията им е от 14 до 20 възрастни котки и 5 - 6 малки.

Амурският леопард е един от 2300-те вида, които се считат за критично застрашени от Международния съюз за опазване на природата (IUCN).

Суматрийски носорог

Суматрийски носорогТова е най - силно застрашения от всички видове носорози. Според последните преброявания в дивата природа са останали едва около 300 индивида.

Както подсказва името им те се срещат на остров Суматра от Индонезийския архипелаг. Подобно на останалите видове носорози най - голямата опасност за тях са бракониерите, които ги избиват, заради ценните им рога.

Западна равнинна горила

Проучвания още от 80-те години на миналия век показват, че бракониерството и различни огнища на вируса Ебола са намалили популацията на това невероятно животно значително. В момента Западната равнинна горила е една от най - редките маймуни в света.

Планинска мишка - пигмей

Мишката-пигмей е единственият австралийски бозайник, който живее на голяма надморска височина. Местообитанието на тези малки животни обаче е намаляло значително, поради изграждащите се ски курорти и различни строителни обекти. Това поставя мишката-пигмей в списъка с най - застрашените животни в света.

Филипински крокодил

Филипинските крокодили са малки сладководни крокодили, които достигат дължина до 3 метра. Женските индивиди са дори още по - малки. Местообитанията на това животно, предимно езера и блата, са превърнати в оризища и това силно е ограничило тяхната популация. Освен това тези крокодили често биват убивани при нерегламентиран риболов с използването на взривни вещества.

Суматрийски орангутан

Суматрийски орангутанПрез последните 75 години популацията на тези животни е намаляла с около 80% и в момента в природата са останали около 7300 такива орангутана. Тези маймуни живеят на остров Суматра и рязкото намаляване на популацията им се дължи най - вече на загубата на местообитание.

Суматрийските орангутани прекарват по - голяма част от живота си по дърветата и масовото изсичане на гори ги е направило застрашен вид.

Северен плешив ибис

ИбисСеверният плешив ибис се смяташе за изчезнал вид, докато не беше преоткрит през 2002 г. в Сирийската пустиня в близост до Палмира. Загубата на местообитание и ловът са основните причини за критичното намаляване на популацията на тази птица от Близкия изток.

Според турските легенди северния плешив ибис е едно от първите животни, които Ной освобождава от ковчега си, като символ на плодородието.

Чернооката дървесна жаба

Според учените популацията на този вид жаба ще намалее с повече от 80% през следващите 10 години. Жабата се среща в Мексико и някои части на Южна Америка. Основните причини за намаляването на популацията са загубата на местообитание и силно заразните инфекциозни заболявания при земноводните.

Lord Howe Island Stick Insect

Огромно насекомоТези насекоми са се смятали за изчезнали през 1920 г. след като на остров Long Howe били привнесени плъховете. Острова се намира между Австралия и Нова Зеландия.

През 2001 г. обаче насекомите били преоткрити на една оголена скала на име Ball's Pyramid, която се намира на около 22 километра от основния остров Lord Howe.

Бяла антилопа

Бяла антилопа застрашенаСпоред учените в дивата природа има останали едва около 300 индивида от това невероятно животно.

Тяхната популация се е стопила до това застрашително ниво, поради лов, суша и загуба на местообитание. Някога тези антилопи са се срещали в цяла Африка, а днес само в Нигер.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...