Назад до Общи

Домашните любимци на пушачи са предразположени към Рак

Всеки е запознат каква вреда носят цигарите. Те са толкова вредни, че всяка година убиват хиляди хора, които дори не пушат.

Това са т.н. пасивни пушачи, които просто споделят едно и също помещение с пушачите. След като цигареният дим е толкова вреден за хората значи той е също толкова вреден и за домашните любимци.

Проведени наскоро изследвания показват, че цигарения дим увеличава неимоверно много вероятността от рак на устната лигавица и лимфома при котките, рак на белите дробове и носните пътища при кучетата и рак на белите дробове при птиците.

Котките ...

Опасни ли са цигарите за коткитеВ това изследване са установени силни зависимости между пасивното пушене и някои форми на рак при котките. Броят на котките, които развиват рак на устната лигавица при стопани пушачи е много по - висок от този при стопани непушачи.

Една от причините котките да са толкова податливи на този вид рак, когато живеят в задимена среда е поради навика им постоянно да се ближат.

По този начин те поглъщат канцерогенните вещества, които са попаднали по кожата им. Друга често срещана форма на рак при котките причинена от цигарения дим е този на лимфните възли. При този вид рак 3 от 4 котки умират в рамките на 12 месеца.

Кучетата ...

Тютюневият дим е опасен за кучетоЩо се отнася до кучетата пасивното пушене при тях води до увеличен риск от рак на синусите и белия дроб. Най - изложени на риска от цигарен дим са кучетата с дълги муцуни, като хрътките например.

Кучетата, които се разболяват от рак на носната лигавица обикновено не оцеляват повече от една година. Дребните и средни породи кучета имат по - голяма вероятност да се разболеят от рак на белите дробове вследствие на цигарения дим.

Това се дължи на факта, че техните носни лигавици не могат да задържат толкова ефективно канцерогенните вещества и те достигат по - лесно до белите дробове.

Птиците ...

Вредни ли са цигарите за птицитеДомашните птици също страдат като пасивни пушачи, когато стопаните им пушат. Дихателната система при птиците е много чувствителна при всякакъв вид замърсяване на въздуха. Те развиват пневмония и рак на белия дроб.

Освен цигарения дим домашните любимци могат да пострадат от цигарите и по друг начин. Ако намерят кутия с цигари те могат да ги изядат и това да доведе до натравяне с никотин.

Рейтинг:
3.0/5 на базата на 1 оценка
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

1.
Боже,горката ми котка. Аз се чудя защо в последно време само като взема кутията с цигари бяга от мен.
Виж още отзиви
Коментирай
loading...