Назад до У нас

Инсталираха първата в света камера за онлайн наблюдение на редкият египетски лешояд

Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) успя успешно да инсталира първата в света специализирана камера за онлайн наблюдение на диво гнездо на египетски лешояди.

Камерата показва в реално време живота на един от най-застрашените видове на нашата планета. БДЗП реализира тази уникална дейност за трета поредна година.

Изключителен късмет е, че двойката египетски лешояди отново е избрала да отгледа своето поколение в същата гнездова ниша в Северна България.

Съвсем скоро двойката се сдоби с първото си яйце. Благодарение на камерата всеки може да стане свидетел на вълнуващи събития от живота на птичето семейството – появата на малките в началото на юни, всеотдайната грижа на родителите към тях, първият полет, напускането на гнездото през есента.

Гнездото може да бъде наблюдавано в реално време ТУК

Освен камерата, БДЗП успя да инсталира и два фотокапана в гнезда на египетски лешояди в Източни Родопи. Чрез тях се дава много ценна информация за поведението на този световно застрашен вид и за хранителите му навици, необходима за дейностите по неговото опазване.

Устройствата се монтират от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) в рамките на проект  LIFE+ "Помощ за египетския лешояд". Този проект има за цел да предотврати изчезването на световно застрашения египетски лешояд в България и Гърция.

Проектът обединява 4 партньора от 3 страни:  Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), Гръцкото орнитологично дружество (HOS), WWF – Гърция, Кралското дружество за защита на птиците на Великобритания (RSPB) и е финансиран от програма LIFE на Европейската комисия и фондация "А. Г. Левентис". БДЗП е водещата организация.

Рейтинг:
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...