🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до По света

Невероятно, но факт - бедуин от Йордания се обажда в България, за да сигнализира за уловен лешояд

Историята, която ще ви разкажем, е изключително показателен пример за това как опазването на защитените и изчезващи видове може да бъде постигнато, когато съществуват международна взаимопомощ и сътрудничество.

Всичко започва с необичайно телефонно обаждане към българското природозащитно сдружение Зелени балкани. От другата страна на телефона се оказва бедуин от Йордания, който е намерил в мрежите си огромна птица - застрашения от изчезване лешояд. Това се превръща в първото документирано посещение на белоглав лешояд в Йордания, пуснат от България.

И тъй като всички птици, освободени по проект "Завръщане на лешоядите в България", са маркирани със свой идентичен номер, както и с телефонен номер, човекът успява да звънне до България и да сигнализира за уловения лешояд.

За да се стигне до изясняване на случая, в историята вземат участие природозащитни организации от Израел, Йордания, както дори и хора от Транзитния център за бежанци в с. Пъстрогор.

Накрая става ясно, че притежателят на телефона, от който се е звъннало, е бедуин, хванал с мрежа белоглавия лешояд. А всичко това се случва в пустинен район в източна Йордания.

Оказва се, че уловената птица е с номер К8А, а ловецът е предоставил на полицията свалените от него пръстени и маркировки, казвайки, че я е освободил.

Благодарение на всеобщите сили на хора от няколко страни, обединени от една кауза, застрашеният от изчезване индивид е спасен!

*От сдружение Зелени балкани изказват специални благодарности на колегите си от Израел и Йордания, както и на Ноам Вайс, Охад Хатзофе, Симоне Райнерт Абу Рашид, Хасант Юсиф и Нашат Хамидан.

Рейтинг:
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...