Назад до По света

Огромна заплаха за морските костенурки. Причина - глобалното затопляне

Промените в климата причиняват някои тревожни явления в животинското царство.

Проведено наскоро проучване установява шокиращия факт, че 99% от бебетата на зелените морски костенурки в топлите екваториални райони се раждат женски.

Изследвани са популациите, които гнездят на Рейн Айлънд и Мюлер Кей в северната част на Големия бариерен риф. В този район избелването на коралите е най - силно, поради високите температури.

Изследователите сравняват северните популации костенурки с популациите, които обитават по - хладната южна част на Големия бариерен риф.

Използвайки нов, неинвазивен хормонен тест, изследователите установяват, че 65-69% от костенурките в южните райони са женски, а в северните райони от 86.8 до 99.8% от костенурките са женски.

Полът при костенурките се влияе от температурата на околната среда и по специално от температурата на пясъка, в който костенурките заравят своите яйца. Само няколко градуса определят дали в гнездото ще се излюпят предимно мъжки или предимно женски костенурки. Колкото по - висока е температурата, толкова повече женски се раждат.

Възрастта на женските костенурки в северните части на Големия бариерен риф показва, че температурните промени са започнали да оказват влияние още през 90-те години на миналия век. Учените прогнозират, че със затоплянето на климата ще започнат да се раждат предимно женски костенурки и при популациите в други краища на света.

Това е много сериозен проблем, който ни предупреждава, че цели популации могат да изчезнат. За щастие една мъжка морска костенурка може да оплоди много женски и реално не се изисква съотношение 50:50, за да се поддържа популация, но дисбаланса е толкова голям, че няма как да не окаже влияние.

Дори от утре да спрем замърсяването с парникови газове, планетата ще продължи да се затопля, благодарение на замърсяването, което вече сме нанесли на атмосферата.

Трябва възможно най - скоро да се предприемат спешни мерки, за да се спре още по - сериозно затопляне на климата, защото това ще доведе до колапс много видове и екосистеми.

Учените предупреждават, че ако тенденциите се запазят в рамките на няколко десетилетия, до един век няма да има достатъчно мъжки костенурки за поддържане на популация.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...