Назад до По света

Първата възрастна косатка албинос - край бреговете на Русия

Руски изследователски кораб е забелязал и заснел възрастна чисто бяла косатка албинос край бреговете на Камчатка, съобщава RT.

Това е първият документиран подобен случай. Причината за необичайната пигментация на косатката е все още необяснима.

Учените останали изумени, когато видели чисто бялата гръбна перка на косатката.

Необичайният вид е засечен заедно с голяма група косатки, които най - вероятно са неговото семейство. Всички останали обаче имат стандартната черно бяла окраска.

Има ли бяла косаткаБялата косатка веднага се сдобила с прякора "Айсберг" и по всичко изглежда се възприема напълно нормално от останалите членове на семейството.

"Айсберг изглежда напълно социализиран в групата. Ние знаем, че косатките остават с майките си за цял живот и ясно се вижда, че той плува точно до майка си и още няколко млади мъжки индивида, които най - вероятно са му братя." - това е споделил д-р Ерих Хойт, който е ръководител на научната група, която е забелязала бозайниците.

Според учените "Айсберг" е най - малко на 15 години, съдейки по размера и формата на перката му. Косатките могат да живеят до около 80 години, но в повечето случаи техният живот е около 40 - 50 години.

Досега в дивата природа са наблюдавани малки косатки албиноси, но това е първият подобен възрастен индивид. Учените ще се опитат да определят генетичната характеристика на "Айсберг", но засега само го следят и наблюдават.

"Ако можем да видим очите му отблизо и се окаже, че те са розови то със сигурност ще можем да потвърдим, че "Айсберг" е албинос, но за съжаление не знаем почти нищо за тази аномалия при косатките" - това е казал д-р Хойт.

Рейтинг:

Отзиви

Коментирай
loading...