Назад до По света

Пчели убиха човек

Миналата седмица 62-годишен фермер от Тексас бе нажилен до смърт от африканизирани пчели, известни още като "пчели убийци".

Гари Гудуин обработвал с трактор земята си, когато без да иска се натъкнал на гнездо от опасните пчели.

Те веднага нападнали фермера, който бил принуден да изтича до близката къща и да се опита да ги прогони като пръска вода с градински маркуч. За съжаление това не успяло да спаси фермера от свирепите насекоми и той починал в следствие на многобройните ужилвания. Това наистина е една необичайна и ужасяваща смърт, но как точно пчелите са убили този мъж?

Ерик Мюсен, който е дългогодишен пчелар споделя, че това са изключително господстващи и отбраняващи се пчели. Африканизираните пчели са много чувствителни към вибрации. Те ги усещат от големи разстояния и това ги прави много агресивни. Те могат да започнат да жилят всеки, който се намира в близост до тях.

Когато бъдат притеснени африканизираните пчели пращат голям брой "войници", които да проверят какво става и да отблъснат натрапника.

Африканизираните пчели имат малко по - малки размери и инжектират същото количество отрова при ужилване, като обикновените пчели. Разликата е, че те атакуват много по - свирепо и не спират да жилят жертвата си докато не я повалят.

Европейска колония от пчели обикновено жили натрапник от 12 до 20 пъти в много редки случаи са регистрирани и до 200  ужилвания.

Африканизираните пчели от своя страна, когато се отбраняват могат да нажилят натрапника до 2000 пъти. Още по - тревожен е факта, че отровата на африканизираните пчели има двойно действие.

Около 50% от нея съдържа компонент наречен фосфолипаза А2, който дава способност на отровата им да уврежда човешките тъкани. Уврежданията могат да бъдат толкова тежки и могат да натоварят много бъбреците, предизвиквайки бъбречна недостатъчност дълго време след първоначалното действие на отровата.

Някои доктори пренебрегват тази заплаха и освобождават от лечение пациентите далеч преди да е преминала опасността от бъбречна недостатъчност. Често навременната диализа спасява човешки животи.

Африканизираните пчели се появиха в резултат на един експеримент за развъждане на пчели, който се обърка тотално. Сега техния брой продължава да се увеличава всяка година в САЩ.

Африканизирани пчели за пръв път бяха развъдени в Бразилия, където преди години стартираха злополучните експерименти на смесване на обикновени пчели с африканска майка.

Рейтинг:
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...