Назад до По света

Продължава избиването на диви животни от бракониери и военни формирования в Африка

Джоузеф Кони и неговата Божия армия за съпротивление продължават да тормозят редица държави в Африка. Джоузеф Кони е един от най - издирваните военнопрестъпници в света.

Той е отговорен за чудовищни престъпления срещу човечеството, а според доклади на редица природозащитни организации членове на неговата армия избиват стотици диви животни, съобщава NewScientist.

В началото на годината въоръжените сили на Уганда подкрепяни от американски войски са започнали широкомащабна операция срещу Божията армия на съпротивление и принудиха бойците на Джоузеф Кони да търсят подслон в съседните на Уганда държави, които също не не са политически стабилни.

Милициите на Кони тероризират местните хора, отвличат млади момчета, които по - късно обучават за бойци, избиват редица диви животни за храна и въртят незаконна търговия със слонова кост.

Според данни на Агенцията за наблюдение и търговия с диви животни (TRAFFIC) въоръжените сили на Джоузеф Кони избиват масово големи видове животни като слонове, жирафи, антилопи кана и др. Това се случва на в части от Судан,

Демократична република Конго, Централноафриканската република и Уганда. Според данни на очевидци Божията армия за съпротивление избивала жирафи само защото използвали опашките им за пъдене на мухи и други насекоми.

В национален парк Гарамба в ДР Конго преди няколко години е имало 350 жирафа, а днес са останали само 47, носорозите са напълно изчезнали, а слоновете от 22 000 хиляди са намелели до 1100 - 1400 за последните няколко десетилетия.

Основните опасности за дивите животни в тази част на Африка освен Божията армия на съпротивление са още корупцията в ДР Конго и нестабилността, която идва от конфликтите в Южен Судан, откъдето също идват въоръжени милиции.

Изход от кризата засега няма...

Дивите животни в този район на Африка стават все по - уязвими и застрашени от изчезване, но най - обезкуражаващ е факта, че поне в близко време не се вижда политическо решение на многобройните военни конфликти, които засягат целия регион.

Хроничната политическа нестабилност води до липса на адекватни политически мерки за справяне с проблема. Ако нещата не се подобрят бързо може би не е далеч деня, когато в Конго и Уганда животни като слонът и жирафът ще изчезнат напълно.

Най - уязвими в момента са слоновете, които са избивани заради ценната си слонова кост. Бракониери и военни от различни милиции извършват незаконна търговия със слонова кост, а после закупуват оръжия и боеприпаси.

Гражданските войни продължават да бушуват в Централноафриканската република, конфликтите между Судан и Южен Судан не с пират, я в ДР Конго се шири безнаказана корупция. За съжаление всички тези фактори обричат на гибел диви животни.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Свързани продукти

Стойка за клетка Tosca за клетки 35 и 40
89.82
лв
+ подарък изненада
Стойка за клетка Toledo 35 - 40, Savic Белгия
105.06
лв
+ подарък изненада
"Valpet" - Xранилка за птици
50.35
лв
изненада при поръчка над 60 лв

Отзиви

Коментирай
loading...