Назад до Плеврит при кучето

Плеврит при кучето

  1. Плеврит при кучето
  2. Етиология на Плеврит при кучето
  3. Патогенеза на Плеврит при кучето
  4. Клинични признаци на Плеврит при кучето
  5. Развой и прогноза на Плеврит при кучето
  6. Диагноза на Плеврит при кучето
  7. Лечение на Плеврит при кучето

Лечение на Плеврит при кучето

Лекуването на ексудативния плеврит се състои в прилагането на диетични медикаментозни средства, които общо целят да окажат противовъзпалително действие, да улеснят резорбирането на ексудата и да засилят резистентността на заболелия организъм. Животните се поставят в хигиенни помещения и водата за пиене се ограничава.

В началото на заболяването добри резултати се получават с прилагането на разтривки на гръдния кош с камфоров или синапов спирт 2 пъти дневно, сутрин и вечер.

Също може да се приложи и Linimentum terebinthinae compositum. При набиране на неголямо количество ексудат се дават сърдечни и диуретични средства - 1%-ова запарка на Folia Digitalis дневно по 2 - 3 супени, респективно чаени, лъжици в продължение на 7 дни и др. средства по предписание на ветеринарният лекар.

За спиране на ексудацията се препоръчва прилагане на калциеви препарати и даване на големи количества витамин С (1 - 2 гр. дневно).

За ограничаване на възпалението може да се използва и инжектирането на гликокортикоиди едновременно с антибиотици с широк спектър на действие.

Когато количеството на ексудата е доста голямо, извършва се торакоцентеза с бавно изтегляне на течността за предотвратяване на колапса. Изтеглената плеврална течност освобождава сърцето от натиска, с което се засилва резорбцията.

След евакуирането на ексудата се препоръчва подходяща флуидна терапия и локално впръскване на антибиотични или други недразнещи антисептични разтвори.

При туберкулозния плеврит трябва непременно да се прилага стрептомицин самостоятелно или в комбинация с други специфични противотуберкулозни средства.

Рейтинг:
1.0/5 на базата на 1 оценка

Отзиви

Коментирай
loading...