Назад до Плеврит при кучето

Плеврит при кучето

Клинични признаци на Плеврит при кучето

Сух плеврит

Клиника на Плеврит при кучеСухият плеврит се проявява с бързо повишаване на вътрешната телесна температура, която може да достигне 40.0 - 41.0 °С.

Апетитът на животното намалява и изчезва, пулсът се ускорява и конюнктивите стават дифузно зачервени. Дишането се учестява и става повърхностно. Типът на дишането става предимно абдоминален.

При едностранен плеврит симетричността на дишането се нарушава, като откъм здравата страна гръдната стена прави по - големи отклонения от медиалната линия.

Животните показват силна отпадналост. В началния стадий на заболяването перкусионната находка на белия дроб е нормална, но при аускултация се чува отслабено везикуларно дишане и триене, което се чува като дращене, стържене и е свързано както с инспирацията, така и с експирацията, т.е. триенето е синхронно с дишането.

Не са редки и случаите, когато триенето може да бъде установено и при палпирането на гръдните стени. При по - силно натискане на гръдните стени в областта на междуребрията животното чувства болки и прави опит за хапене. Установява се често къса, слаба и болезнена кашлица, която лесно се предизвиква при перкутиране на гръдните стени.

Воден плеврит

При Водния плеврит, развиващ се самостоятелно или произтичащ от сухия, се установява спадане на температурата или настъпват безтемпературни паузи, които имат различна продължителност.

Клинични признаци на Плеврит при кучетоДишането е затруднено, задълбочено и забавено. Издишването става двойно. Болезнеността при натискане в междуребрените пространства изчезва, но кашлицата се запазва.

Характерно е, че при перкусия на гръдния кош се установява хоризонтална тъпота, която се мени според промените в положението на тялото.

В областта на тъпотата при аускултация се установява отслабено или липсващо везикуларно дишане. Над хоризонталната тъпота везикуларното дишане е усилено и се придружава понякога с триене.

Хемограмата показва типичните изменения на един инфекциозен възпалителен процес. В урината се откриват протеини.

Рейтинг:
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...