🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 Български легла за домашни любимци - 100% Ранфорс
Назад до У нас

Престижната награда Натура 2000 бе спечелена с български проект! Браво!

Български проект е сред избраните по време на церемонията по връчването на Наградите "Натура 2000", която се е провела вчера (17 май) в Брюксел.

Престижните награди се връчват на най - успешните проекти, допринесли за опазване и управление на територии от европейската екологична мрежа НАТУРА 2000 в пет категории.

Проектът на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП)"Помощ за египетския лешояд" спечелва наградата "Натура 2000" в категорията "Трансгранично сътрудничество".

БДЗП е координиращ бенефициент на проекта, който обединява партньори от Гърция и Великобритания – Гръцкото орнитологично дружество (HOS), WWF Гърция и Кралското дружество за защита на птиците (RSPB).

Част от най - значимите дейности и резултати от проекта са:

  • Обучение на 178 митничари в България и Гърция за работа по случаи на престъпления срещу природата
  • Оказване на съдействие и помощ на 1400 земеделски стопани при кандидатстване за агроекологични плащания, в резултат на което близо 100 000 хектара пасища в рамките на екологичната мрежа Натура 2000 се управляват в ползва на египетския лешояд
  • Съвместната работа е допринесла за изолирането на над 400 опасни електрически стълба за египетските лешояди в Гърция и България, както и за обезопасяването на най - опасната електрическа линия за вида – тази в Судан
  • Изготвяне на първата за Гърция Национална стратегия за борба с отровите - враг №1 за лешоядите навсякъде по света
  • На международно равнище проектът е успял да постигне плодотворно трансгранично сътрудничество, като най - ясният пример е създаването на Плана за опазване на Балканската и Централноазиатската популации на египетския лешояд по пътя им на миграция (EVFAP), който е ключов компонент от Многовидовия план за опазване на лешоядите в Африка и Евразия (Vulture MsAP). Този документ е кулминацията на повече от две години работа и сътрудничество между 26 страни по протежението на миграционния път на вида и е от жизненоважно значение за бъдещето на египетския лешояд.

Победителите в другите 5 категории са:

  • Природозащита – "Партньорство за прекратяване на отравянията на царските орли" на BirdLife Унгария
  • Комуникация – "Натура 2000: Свързване на хората с биоразнообразието" на BirdLife Испания и Агенция EFE
  • Сближаване на интересите – "Живот с мечките в 21 век: трудности и предизвикателства" на Callisto в Гърция
  • Социално-икономически ползи – "Възстановяване на 2500 ха пасища в Естония" на Съвета по околната среда в Естония
  • Награда на публиката - спечелена е от португалският проект „Училище за природа"

Още два проекта с участието на БДЗП са били сред номинираните за престижните награди - "Сигурно зимовище за червеногушата гъска" и "Солта на живота". Церемонията е била открита от танцьорите от танцова компания ДЮН, които са представили своя танц "Езерото", изпълнен на фона на вълнуващ видеоклип на БФБ за Атанасовско езеро - "Солта на живота - приказка за езерото, солта, птиците и хората".

Това не е първата награда "Натура 2000" за БДЗП. През 2016 г. БДЗП е участвало като партньор в два от отличените проекти. Проект "За Балкана и хората" спечелва наградата "Натура 2000" в категорията "Социално-икономически ползи", а "Опазване на местообитанията на най - рядката европейска водолюбива птица - малката белочела гъска", е бил отличен в категория "Трансгранично сътрудничество".

Проектът "Опазване на царския орел и ловния сокол в ключовите за тях места от мрежата Натура 2000 в България" получава отличието в категорията "Природозащита" за 2014 г.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 2 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...