Назад до По света

Почина един от 4-те останали северни бели носорози в целия свят

В зоологическата градина на Сан Диего (САЩ) почина женският северен бял носорог на име Нола. Тя беше един от 4-те останали живи представители на този буквално изчезващ вид.

От зоопарка заявиха, че 41-годишната женска е починала след интензивно лечение на бактериална инфекция и свързани с възрастта здравословни проблеми. Състоянието на носорога се е влошило значително в последните дни и ветеринарите в зоологическата градина са взели трудното решение да пристъпят към евтаназия. Все пак 41 години е пределна възраст за един бял северен носорог.

Нола беше един от останалите само 4 носорога от този вид в целия свят. Останалите 3 се намират в консервационния парк "Ол Пейета" в Кения. Там живеят 2 женски и един мъжки носорог, но шансовете за успешно чифтосване са много малки, тъй като мъжкият носорог Судан вече е на преклонната възраст от 42 години.

Северният бял носорог е подвид на белия носорог. Според Световния фонд за дивата природа видът е изчезнал в естествената си среда. Носорозите са вторите по големина сухоземни бозайници след слона.

Зоопаркът в Сан Диего работи усилено през последните години за спасяването на северния бял носорог. Биолозите са събрали много генетичен материал и работят активно за развитието на асистирани репродуктивни технологии.

Във връзка със смъртта на женския носорог от зоопарка написаха в Twetter:

"Чувстваме се опустошени от загубата на Нола"

 

Рейтинг:
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...