Назад до Кучета

Социализация на кученцето

Социализацията е процес на обучение, през който кученцата свикват да бъдат в компанията на различни хора, животни и на различни открити места.

Правилната социализация може да помогне за премахването на поведенчески проблеми, което в бъдеще ще създаде една по - силна връзка между домашния любимец и семейството.

Когато показвате кученцето на нови хора, животни или го въвеждате в различна заобикаляща среда му дайте лакомство и му кажете няколко добри думи, за да може то да асоциира всичко ново с нещо положително.

Не трябва да събирате кученцето си на едно място с други кучета, докато не му направите всички необходими ваксини! Консултирайте се с вашия ветеринар, относно това кога кученцето може безопасно да се събира с други кучета.

Какво представлява социализацията на кученцата?

Социализацията е процесът на обучение, при който кученцата свикват да бъдат в близост до различни хора, животни и на различни места в околната среда. Когато кученцата реагират положително или неутрално на промените, които настъпват около тях ще се намали вероятността за настъпване на поведенчески проблеми. Това от своя страна ще изгради една по - силна връзка между домашния любимец и останалата част от семейството. Най - важни за социализацията на кученцето са първите 3-4 месеца от живота му.

Защо социализацията на кученцето е толкова важна?

За съжаление поведенческите проблеми са главната причина много хора да се отказват от своите домашни любимци и да ги оставят в приюти за животни. Правилната социализация ще направи кученцата по - толерантни към промените в заобикалящата ги среда и ще спомогне за преодоляването на често срещани проблеми в бъдеще.

Ако не можете да се справите сами, може да запишете кученцето на обучителен клас

Училище за кучетаТези обучителни класове се водят от специалисти, които осигуряват правилна социализация в безопасна среда, в която то се запознава с нови животни и хора.

Преди да дадете кучето в такъв специализиран клас трябва да го обезпаразитите и да му поставите всички необходими ваксини. Ваксините трябва да бъдат поставени най - малко 10 - 14 дни преди посещението в обучителния клас. Добре е все пак да се консултирате с ветеринар, който да ви каже кога кученцето е готово за обучителен клас.

Кои са другите начини за социализиране на кученце?

Как да социализираме кучеЦелта на социализацията е да запознавате вашия домашен любимец с различни хора, животни и различни заобикалящи среди, без да го претоварвате.

Първо кученцето трябва да привикне с вас. Винаги когато можете докосвайте неговите лапички, уши, уста и тяло. Това ще ви помогне много в бъдеще, когато се налага да му режете ноктите, чистите ушите, четкате зъбите или да му давате лекарства.

След това трябва да започнете да го запознавате с различни хора, по възможност на различна възраст, пол и височина. Ако кучето позволява давайте на другите хора да докосват кучето по лапите, ушите, устата и тялото. Това ще помогне много след време, когато трябва да водите кучето на преглед при ветеринар.

Друг важен етап от социализацията е да научите кучето да се чувства удобно в компанията на други животни. Трябва да избягвате разходките в паркове и други открити места, преди да сте направили всички необходими ваксинации. Излагането на кучето на инфекциозно заболяване, като парвовирус може да има опустошителни резултати, когато имунната система все още не е достатъчно добре развита.

Среща на кучето с други кучетаСлед като всички необходими ваксини са направени можете да започнете да извеждате кученцето в парка, за да се запознава с различните обекти и звуци от околната среда.

Не забравяйте всеки път, когато кучето се сблъсква с нещо ново да създавате положителни емоции в него, като например да му дадете от любимото лакомство или да го похвалите и окуражите.

Рейтинг:
3.3/5 на базата на 3 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...