Назад до Кучета

Как да живеем със сляпо куче?

Кучетата могат да ослепеят поради ред причини - нараняване, болест, по рождение, с напредване на възрастта и т.н.

Ако кучето ви не е сляпо по рождение то ще има наистина голяма нужда от време и внимание, за да може пълноценно да се адаптира към новата среда.

Ако кучето има добър здравословен статус и проблема е само в очите, то може да води сравнително нормален и пълноценен живот.

Останалите сетива ще му помогнат да се адаптира по - лесно към заобикалящата среда. Всъщност зрението е на 3-то място по важност при кучешките сетива, след слуха и мириса. Подобряването на слуха, мириса и чувството за допир ще помогне много на кучето да се движи по - лесно и да си взаимодейства с други хора.

Всъщност обикновено хората приемат по - трудно слепотата на домашния си любимец от самите кучета. Животните не разбират какво точно се случва с тях. Те живеят за момента и са в унисон с емоционалното състояние на стопаните си.

Затова ако сте щастливи или тъжни те ще го усетят. Отнасяйте се с вашето куче по същия начин, както сте го правили и преди да ослепее. Най - вече от вас зависи по - бързата му адаптация към новите обстоятелства.

Ето няколко полезни съвета, които ще помогнат на сляпото ви куче да се адаптира по - бързо към новата ситуация:

Говорете с нормален и весел глас на кучето

Трябва да знаете, че гласът ви е много успокояващ за кучето. Затова му говорете често и му дайте ясни сигнали когато се приближавате и преди да го докоснете. Гласът ви заедно с по - тежко ходене, създаващо по - силни вибрации, дава на кучето ясни сигнали, че се приближавате към него. Може също така да си закачите малки звънчета, които винаги да показват на кучето вашето местоположение.

Някои кучета могат да се депресират по време на развитие на слепотата, затова е много важно да поддържате положителното отношение към него. Редовно го извеждайте на разходки и му давайте да си играе с любимите играчки.

Използване на останалите сетива: любими предмети и игри

Играчки за слепи кучетаКак да се грижим за сляпо кучеМириса и слуха сега са основните сетива на вашето куче, затова трябва да напоите любимите му играчки с определен аромат или да прикачите към тях някакво звънче, което да издава шум и да го ориентира.

Има много играчки подходящи за слепи кучета. Тази, които вдигат шум или имат скрито в тях лакомство са най - добрия вариант в този случай.

Съвети за дома

Един голям килим е чудесен кът за игра за сляпото куче. По този начин кучето ще знае до къде се простират безопасните граници, в които може да си играе необезпокоявано.

Създайте отделен кът за кучето. Той може да се намира в непосредствена близост до неговото легло и купичка за хранене. По този начин, когато се обърка, кучето ще може да се върне там и да използва това място като ориентир. Използвайте голяма пластмасова подложка за храна и вода.

Това ще помогне на кучето по - лесно да намира тяхното местоположение. Добре е да маркирате това място с някакъв специфичен аромат за още по-добра ориентация.

Ако живеете в къща или имате възможност в апартамента, вместо купа за вода може да използвате воден фонтан. Звука от течащата вода много лесно ориентира кучето към водоизточника.

Разходете кучето из цялата къща

Кучето има нужда да си създаде карта в съзнанието на заобикалящата го среда. Използвайте къса каишка и лакомства, за да разходите кучето от стая в стая. Трябва да преценявате всичко наоколо от перспективата на кучето, за да не го излагате на допълнителен риск от нараняване, като например от мебели и други ниски обекти.

Може да използвате определени думи, с които да подсказвате на кучето, че се приближава към опасни зони. Освен това е добре да обезопасите острите ръбове, като ги покриете с някаква мека изолация, която да предпазва кучето от по - тежки наранявания.

Как се гледа сляпо кученцеАко имате малка порода куче не трябва да го взимате на ръце и да го пускате на различни места из къщата. Оставете го само да изучи и да направи карта на дома ви.

Носенето на ръце и пускането на различно място е много объркващо за слепите кучета. Когато отсъствате може да оставите включен телевизор или радио, за да помогнете на кучето да се ориентира по - лесно.

Блокирайте достъпа до стъпала и други опасни места, докато кучето не изучи подробно дома и не придобие ориентация за тези опасни места. Ако имате хлъзгави повърхности или стъпала, сложете върху тях някаква нехлъзгаща се подложка, за да ги направите по - безопасни. В долния и горния край на стъпалата поставете някаква отличаваща се постелка, за да може кучето да се ориентира за местоположението им.

Трудно ли се гледа сляпо кучеМожете да научите кучето да използва стълбите и посредством лакомства. Оставете по едно лакомство на всяко стъпало и оставете кучето само да намери пътя надолу или нагоре по стълбите.

Използвайте различни аромати, за да давате насоки на кучето за различни области от дома, като например врати, стълби и т.н. Поставете естествени или изкуствени цветя около опасни ръбове и предмети. По този начин те ще действат като жива преграда и ще предпазват домашния любимец от тези места.

Подредете мебелите по начина който стараете и правете промени само в краен случай. Поддържайте дома чист и подреден.

Първи стъпки извън дома

Поставете вятърна камбанка на входната врата, ако живеете в къща. Това ще помогне много на сляпото куче, защото ще му помогне лесно да намери вратата. Басейни и други опасни препятствия трябва да бъдат оградени.

За да помогнете на кучето да се ориентира по - лесно за местоположението на дървета, сгради или други твърди предмети, поставете различна повърхност (за предпочитане шумоляща) на 1-2 метра около тези обекти.

Разходки далеч от дома

Въпреки, че са слепи, кучетата продължават да обичат разходките. Трябва да използвате къса каишка, за да направлявате кучето. Социализацията все още е важна част от психическото здраве на кучето. Трябва да го водите на места посещавани и от други кучета.

Как да общуваме със сляпо кучеНадпис за сляпо кучеНе забравяйте, че сляпото куче няма как да разчита езика на тялото на останалите кучета. Затова бавно го запознавайте с нови животни. Останалите хора трябва да са наясно, че кучето ви е сляпо.

Може да поставите информационна жилетка, която да информира всички за състоянието на домашния ви любимец. Непознатите, които се доближават до кучето трябва да са наясно със състоянието на кучето и да му дадат да ги подуши, преди да го погалят.

Може да добавите надпис към каишката "Аз съм сляп". По този начин ако кучето се загуби, хората които го намерят ще знаят  и за състоянието му.

Ако пътувате за по - дълго време към някое непознато място, вземете някои познати вещи, като например любимата играчка или одеяло.

Други съвети

Научете кучето на нови команди, които ще му помогнат по - лесно да се движи в къщата и навън. Примери за такива команди са "Внимавай", "Леко", "Ляво", "Дясно", "Нагоре", "Надолу", "Спри" и др.

Ако мислите да си вземете друго куче, трябва много бавно да ги запознавате. Дръжте ги отделени, докато не започнат да се опознават по-добре. В някои случаи зрящите кучета помагат на незрящите да се ориентират по-добре.

Както виждате има много начини да помогнете на вашия сляп любимец да се ориентира по - лесно към това състояние. Слепотата не означава непременно край на качествения живот за домашния любимец. С търпение и обучение ще можете да се наслаждавате на компанията на вашия домашен любимец дълги години.

Рейтинг:
2.0/5 на базата на 1 оценка

Свързани продукти

Отзиви

Коментирай
loading...