Назад до Кучета

Какво да очаквате от кученцата на възраст от 0 до 7 седмици?

Първите 7 седмици от живота на кучето са свързани с много промени. За този кратък период, ако трябва да го сравним с човешкото развитие, кученцето израства от новородено до малко дете.

През това време вие най - вероятно няма да имате много взаимодействия с кученцето, защото то трябва да остане при майка си.

В настоящата статия ще разберете какво да очаквате през първите 7 седмици от живота на кучето.

Физическо и психическо развитие

Също както при хората, новородените кученца прекарват по - голямата част от деня в спане. През първите 2 седмици кученцата са изцяло зависими от майка си, защото не могат да виждат и чуват добре и не могат адекватно да регулират телесната си температура.

След третата седмица сетивата на кученцата, като зрение, слух и обоняние започват значително да се подобряват. Размера на животните започва да нараства и те започват да се движат повече, въпреки че са малко неуверени в началото. През следващите седмици кученцата продължават да растат и да се развиват, като най - силно в тях надделява любознателността.

Промени в поведението

Между третата и четвъртата седмица кученцата започват да показват много голям интерес към света около тях. Досега те са се интересували главно от спане и хранене. Трябва да проявите разбиране и да позволявате на кученцето да любопитства в този момент.

Можете да му осигурите подходящи за възрастта му играчки в този момент. Все още е рано да вземете кучето от котилото и да го отделите от майка му, тъй като това може да предизвика много страх и стрес в него. Освен това кученцата все още не са наясно какво е да си куче, а тези важни уроци се учат най - вече от майката.

Хранене и здраве

Отбиване на кученцетоПървите 2 седмици от живота могат да бъдат много опасни за вашето кученце, защото то е силно зависимо от майка си. Хората, които се занимават с развъждане на кучета трябва да се уверят, че всички ваксини на майката са сложени още преди бременността и да наблюдават за някакви нейни физически или психически проблеми след раждането.

Понякога малките кученца "плачат" продължително време, което често е сигнал, че те са болни, гладни или им е студено. През първите няколко седмици кученцата трябва да получават всички необходими хранителни вещества, посредством млякото на майката. Освен това то съдържа антитела, които предпазват кученцата от много заболявания. Препоръчва се ветеринарен лекар да провери котилото, за да се увери, че всички кученца се развиват нормално.

Новородени кученцаГрафикът на това първо посещение може да варира в зависимост от много фактори, като например породата на кучето и опита на селекционера.

Когато кученцето стане на 4 седмици трябва да започнете да го отбирате от млякото на майка му и постепенно да започнете да му давате подходяща кучешка храна.

Съвети за обучение

Кога се отбиват малки кученцаКученцата, които са на 7 седмици или по - млади трябва да останат в котилото с майка си, за да могат да се научат на дисциплина и подходящо поведение спрямо останалите кученца в една безопасна среда.

Това ще повлияе много на взаимодействието му с други кучета в бъдеще. Когато кученцата са на 3 седмици можете да поставите клетка в котилото, за да могат кученцата да разграничават кои места са за спане и кои за игра.

Освен това те се научават да ходят до тоалетна на място различно от това където спят. Когато кученцето стане на 5-6 седмици е много важно то да започне да си взаимодейства директно с хора. Това ще формира неговото положително отношение спрямо хората и е добра основа за дългия и много важен път на социализацията.
Рейтинг:
5.0/5 на базата на 4 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...