🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Основни патологични процеси

Възпаление

Възпалението е сложна рефлекторна защитна реакция на организма срещу болестотворни въздействия и се характеризира с комплекс от функционални и структурни изменения. Възпалението е най - широко срещащият се патологичен процес, който има голямо значение в патологията. То е основата на много заболявания с различна клинична картина - възпаление на белите дробове, стомаха, червата, сърцето, бъбреците и т.н.

Макар, че възпалението се проявява предимно като местна тьканна реакция, в същото време то влияе върху целия организъм. От своя страна състоянието на организма оказва влияние за възникването, протичането и изхода на възпалението. Възпалението се определя от три основни, взаимно свързани явления:

  • повреждане на тъканите - алтерация
  • излизане на съставки на кръвта извън съдовете - ексудация
  • разрастване на тъканните елементи - пролиферация

Не се смята за възпаление онзи процес, при който липсва едно от тези явления. Алтерацията, ексудацията и пролиферацията никога не се развиват едновременно в еднаква степен при възпалението, а винаги едно от тях преобладава. В зависимост от това, кое от трите явления преобладава, отделните възпалителни процеси се разделят на алтеративни, ексудативни и пролиферативни.

Важно значение за характера, протичането и изхода на възпалението има нервната система. При елиминиране функцията на нервите на даден орган или тъкан възпалителният процес рязко се изменя.

Снимка: molecularvirology.org

1. Възпаление

Какво представлява възпалението? Какви са причините за възникването му? Видове възпаление.

2. Причини за възпалението

Кои са основните причини за възникване на възпаление?

3. Признаци на възпалението

Има 5 основни признака на възпалението. Ето ги и тях.

4. Видове възпаления

Основни видове възпаления.
Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...