Назад до Възпаление на ендокарда (Ендокардит) при кучето

Възпаление на ендокарда (Ендокардит) при кучето

  1. Възпаление на ендокарда (Ендокардит) при кучето
  2. Етиология на Ендокардит при кучето
  3. Клинични признаци на Ендокардит при кучето
  4. Развой и прогноза на Ендокардит при кучето
  5. Лечение на Ендокардит при кучето

Клинични признаци на Ендокардит при кучето

Възпалението на ендокарда може да протече остро и хронично с различни локализации и клинични форми (клапанен, верукозен, язвен).

Заболяването започва с признаци на сърдечна слабост, която е доста силно изразена. Пулсът е много ускорен (понякога до 240 удара в минута), слаб, мек, малък и често неправилен (екстрасистоли, частична сърдечна блокада). Сърдечният тласък е усилен и видим (сърцебиене).

Симптоми при Ендокардит при кучетоКлиника при Ендокардит при кучето

В по - късния развой на болестта, а понякога и по - рано сърдечната тъпота е увеличена (разширяване на сърцето). При аускултация на сърцето в началото на заболяването се установява по - глух първи сърдечен тон, а понякога той се слива с втория.

В по - късния развой на болестта се установяват ендокардиални шумове, които най - често са систолични, а по-рядко - диастолични. Шумовете при верукозния ендокардит са сравнително по - постоянни, отколкото при язвения, при който те често се променят.

Вследствие разстроеното кръвообращение дишането е ускорено и затруднено и понякога може да се открие хиперемия и едем на белия дроб. Животните показват циаиоза и изпъкване на периферните вени.

При най - слабото им придвижване тези признаци се усилват, като настъпилият силен задух може да стане причина за смърт на животното вследствие от задушаване.

Съществува и нарушаване на общото състояние, като липса на апетит, отпадналост, повишаване на вътрешната телесна температура (до 40 - 41 °С).

Рейтинг:

Свързани продукти

Отзиви

Коментирай
loading...