🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Незаразни болести - Кучета

Гастрит при кучето

Лат. Gastritis catarrhalis acuta - Остър катар на стомаха (Остър катарален гастрит)

Характеризира се с повърхностно възпаление на стомашната лигавица, което нарушава моторно - секреторната му функция.

Кучетата боледуват сравнително често, и то предимно по - старите или съвсем младите кучета.

Секреторната стомашна фукция при това заболяване може да се промени в две насоки:

  • усилена - т. е. отделяне на по - голямо количество стомашен сок с повишена киселинност - хиперацедит (dyspepsia acida)
  • отслабена - с образуване на малко количество и с понижена киселинност стомашен сок (achylia gastrica)

Моторната функция може да бъде нарушена също така в две основни направления:

  • усилена - хипермоталитет
  • отслабена или напълно изчезнала - хипотония или атония

1. Гастрит при кучето

Как протича Гастрита при кучето? Кои са основните клинични признаци и как се диагностицира. Начини за лечение.

2. Етиология на Гастрит при кучето

Грешките в храненето ли са единствената причина за поява на Гастрит? Вторичен катар на стомаха - особености.

3. Клинични признаци на Гастрит при кучето

Основни клинични признаци при Гастрит - повръщане и опити за повръщане и др.

4. Диагноза, развой и прогноза на Гастрит при кучето

Лесно ли се поставя диагноза Гастрит при кучето? След колко време отшумява заболяването и благоприятна ли е прогнозата?

5. Лечение на Гастрит при кучето

Начини и средства за лечение на Гастрит при кучето. Примерни рецепти.
Рейтинг:
4.0/5 на базата на 1 оценка
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

28. Поли

Имаме мъжко Йорки на 10 год. прди 1 год. 3 мес. диагностицирахме с тест Ерлихиоза по повод на периоди на беспокойство, предимно вечер и депресивно състояние, наведена глава, подвита опашка. Проведе се лечение с Доксациклин и Имидокарб. Настъпи известно подобрение, но след няколко мес. отново започнаха да се появяват тези периоди. След 8 мес. нов тест все още налични антитела. Задълбочава се неврологичната симптоматика. Ходи бавно, няма тонус, вече не може да се качва на високо.Бих искала да знам дали има друга схема за лечение?

27. Магдалена Петкова
Здравейте, имам ротвайлер на 7 год ,днес след хранене започна до повръща , първо беше на несмляна храна , а следващите два пъти имаше малко кръв . Много се притеснявам, трабва ли да я заведа на лекар или да изчакам.
26. Бонка Георгиева
Здравейте, имам Ирландски сетер на 12 години. Много съм превързана към него и когато страда, страдам и аз / това е присъщо за всички, които имат домашни лщбимци /. От известно време има проблем със ставите на крачетата. За четвърти пет се опитвам да му дам НСПВС и винаги има проблем. Сега е с повръщане двукратно на ден. Почти не се храни. Лежи и спи през целия ден. Вечер става неспокоен. Отпаднал е. Предполагам, че тези оплаквания са свързани отново с приема на НСПВС. Разбира се вече е ги приема, но със тоянието му не се подобрява. Сега прочетох във форума, че е нужно да мине поне седмица, но мо се иска да подобря някак си състоянието му. Започнах да му давам от днес Омепразол 20 мг дн. Предноте 2-3 дни му давах Фанотидин, но без ефект. Ще съм Ви благодарана, ако ме посъветвате какво да направя. Но - шпа - тб подходящи ли са в момента?
25. д-р БауБау
До 24. Гергана Георгиева - очевидно гастрита е хроничен. Това, което може да опитате е смяна на храната, на марката на храната! Бихме посъветвали да опитате с Proplan.
24. Гергана Георгиева
Здравейте, имам Кокер шпаньол на 6 години, имаме остановен гастрит вече, пием Фамотидин 30 минути преди хранене всеки път в противен случай започват проблемите със стомаха, от три месеца яде един вид гранули "Уж специални за проблеми стомаси на Роял Кънин" но предпочита варен картоф или хляб! От скоро ни се появи и дерматит по едното задно краче и корема, мажем пръскаме с какво ли не по лекарско предписание но за момента не изчезва напълно появяват се пъпчици чат пат. мажем го и пръскаме отново с медикаментите но никаква промяна вече се притеснявам и аз да не би пък и лекарят ни да не знае какво да предприеме попринцип е добър, но не е възможно това лечение да не свършва и през три дни да сме на доктор. Ще съм благодарна ако някой сподели мнение или знание по темата. Благодаря, предварително!
23. д-р БауБау
До 22. Borisova22 - бихме Ви посъветвали да потърсите и второ мнение! При положение, че продължава да повръща е необходимо да се направят пълни изследвания (ако не са направени), които да включат освен кръвна картина и ехограф, с което да се огледат добре вътрешните органи, предвид възрастта на кученцето и най-вече панкреаса! Затопляйте повече храната му (ако давате друга освен гранули), тъй като на тази възраст обонянието започва доста да отслабва и понякога също е един от факторите за отказ от храна. Храненето сега трябва да бъде диетиично - има специални лечебни храни, както гранулирани така и консерви, които са точно за подобни храносмилателни проблеми. Успех!
22. Borisova22
Здравейте, имаме куче порода сърнист пинчер около 10кг, вече на 14 години или може би повече. Преди месец започна да повръща, спря да яде за няколко дни, беше на системи, след това се възстанови за известно време, но от седмица насам повръщането започна отново. Ветеринарният лекар каза,че е обострен гастрит, но не е предписал никакво лечение. Като цяло е жизнен, с намален апетит и повръща по 2-3 пъти на ден. Може ли да ни посъветвате нещо? Благодаря предварително!
21. д-р БауБау
До 20. Елена - опитайте да смените храната, с която го храните и вечерята му да не бъде по-късно от 19 - 20 часа. Добре е сега в този период, в който стомаха очевидно е раздразнен да преминете към по-диетично лечебно хранене. На пазара се предлагат специални гранули/консерви за кучета точно с храносмилателни проблеми. Ако проблема не отшуми и след смяна на храната, е добре да се види от ветеринар.
20. Елена
Здравейте, имаме лабрадор, който често повръща ,но повръщането се случва винаги през ноща. Повръщаното е жълтеникаво и слузесто.Моля, дайте ми съвет. Живеем в дълбоката провинция и тука няма как да го изследвам.!
19. д-р БауБау
До 18. Януш Христов - съветваме Ви да се направи тест за Парвовироза и то колкото се може по-скоро! Не отлагайте!
18. Януш Христов
Здравейте взехме си кученце йоркширски териер на 4 месеца през два дни има разтройство храним го с гранули (ultima),когато сме на вън яде и трева,но днес забелязахме,че в акото има малко кръв. Моля дайте съвет какво да правим!
17. д-р БауБау
До 16. Светлана - ако наистина е гастрит е нужна по-дълга терапия за нормализиране на състоянието - 7-10 дни. Наблюдавайте го и ако продължава да не се храни вероятно ще се наложи пускането на система за стабилизиране на състоянието.
16. Светлана
Здравей те моето куче няма порода от 5 дни неиска да яде водих го на лекар и ми претмиса лечение за 2 дни. Докторът каза, че е гастрит минаха се два дни от приемането на лечението и още неяде нищо страх ме е да нестане по-зле. Това норнално ли е ?
15. д-р БауБау
До 14. Биляна - има вероятност да е хапнала нещо от вън, което да е раздразнило стомахчето. Ако общото й състояние е запазено вероятно ще отшуми само. Ако повръщането обаче продължи е препоръчително да се види от ветеринар.
14. Биляна
Здравейте! Кучето ми е мини немски шпиц на почти 8 месеца. От два дни повръща. Ако е яла си повръща храната, която не е смляна добре или бяла течност, когато не съм я хранила. От вчера следобяд не съм й давала нищо и сутринта пак повърна тази течност. Иначе си има апетит и вода пие. Нали не е нещо страшно? Ооо.. Вчера като я водих да тича навън, след като се прибрахме си повърна храната, която й дадох на закуска заедно с трева. Не съм видяла кога е яла и трева навън. Иначе си има сила, играе си, има апетит. Дори лае и ръмжи като има някой в коридора.
13. д-р БауБау
До 12. Пепа - ако кученцето е под 2 години съветваме да се направи тест за Парвовироза.
12. Пепа
МОЯ ЛЮБИМ ЧОЧКО Е ПУДЕЛ ВЕЧЕ 4ТИ ДЕН Е СЪС ПОВРЪЩАНЕ И РАСТРОЙСТВО С КРЪВ И СЛУЗ ВОДИХ ГО НА ВЕТ ВКЛЮЧИ МУ СИСТЕМА ПРАВИ МУ ИНЖЕКЦИИ КРЪВ МУ ВЗЕ И МИ КАЗА ЧЕ ОБЩОТО МУ СЪСТОЯНИЕ Е ДОБРО НО МОЖЕ ДА МУ Е РАЗДРАЗНЕНО СТОМАХЧЕТО ИСПИСА НИ ХАПЧЕТА ПИЕМ ГИ НО НИЩО МНОГО СЪМ ПРИТЕСНЕНА МОЛЯ ЗА СЪВЕТ ТОЙ НИТО ВОДА НИТО ХРАНА НИЩО НАЛИВАМ ГО И ГО ПОВРЪЩА МОЛЯЯЯ ДАЙТЕ СЪВЕТ
11. д-р БауБау
До 10. nora - не е хубаво, че лекарят Ви е започнал лечение на сляпо. Изключването на най-често срещаните заболявания, причинени от кърлежи може да бъдат доказани чрез тестове. Има и комбинирани варианти! Описаните от Вас симптоми са доста общи и могат да се дължат на много причини. Схващането на крайниците може да бъде и резултат от развиващ се артрит, тъй като възрастта на кученцето не е много малка. При положение, че е спряло да пие и вода, задължително трябва да бъде включено на системи, тъй като ще настъпи дехидратация на организма. За да не прилагате и сляпо лечение бихме посъветвали направата на комбиниран Snap 4d plus test, предлаган вече в почти всички ветеринарни клиники. Успех!
10. nora
moeto kuche e na 12,5 godini,ot 1mesec ne e dobre.Predi 2mes.,zapochna da qde mnogo,a sled tova sprq da se hrani i az se usamnih che neshto ne e nared.Shvashtat i se zadnite kraka i ne moje da se dviji ,oliulqva se.Lekarqt,napravi izsledvane na kravta i kaza che nai veroqtno e uhapana ot karlej.Davame i doksaciklin i karsil ,no kucheto mi sprqda pie i voda.!!!Molq pomognete.!!
9. д-р БауБау
До 7. Деси - освен даването на препарата, вторият основен фактор за успешно възстановяване е правилното хранене. Ветеринарният лекар би следвало да Ви е съставил режим (диета), по който да храните кучето предвид състоянието му.
Виж още отзиви
Коментирай
loading...