Назад до Кучета

Задължително ли е големите породи кучета да приемат калций?

Всички знаем, че калцият е важен за растежа на костите и затова е логично да си мислим, че по - големите кучета с по - големи кости имат нужда от повече калций. И това е напълно вярно.

Твърде малките количества калций могат да причинят сериозни проблеми на вашето голямо или гигантско кученце.

Но трябва да внимавате, защото прекалено големите количества калций (заедно с фосфор и мазнини) могат да имат неблагоприятно въздействие върху животните.

Като големи или гигантски породи се класифицират кучета, които в зряла възраст имат тегло от над 25 килограма. За разлика от своите по - малки събратя тези кучета растат по - бързо, но достигат зряла възраст по - късно.

Поради тези две причини трябва много добре да познавате хранителните потребности на кученцето, защото неправилното хранене може да причини проблеми, а калцият е основен виновник.

Трите най - чести причини за тазобедрена дисплазия при кучетата са:

1. Генетиката (тук нищо не зависи от вас и няма много какво да направите, освен по - внимателно да избирате развъдника, когато си вземате кученце)

2. Прехранване на кученцето

3. Прекомерно големи количества калций

Често срещано погрешно схващане е, че голямото количество протеини в храната на големите породи кученца ще причини костни проблеми. Това обаче бе опровергано през 1991 г. от RC Nap и група изследователи. Те са изследвали ефекта от различни диети върху развитието на скелета на кученца от породата Немски дог.

Изследвания с Немски дог за калцийРезултатите от изследванията показали, че няма съществена разлика между кученцата хранени с диета богата на протеини, тези с диета с нормални нива на протеини и тези с диета с ниски нива на протеини.

Друго проучване на кученца от породата Немски дог, направено в Германия през 1995 г. показва, че свободното хранене на тези кученца увеличава значително риска от заболявания на костите. Няколко допълнителни изследвания показват недвусмислено, че прекомерните количества калций имат същия ефект.

Защо това е така?

Кученцата (особено тези на възраст под 6 месеца) не могат да регулират абсорбирането на калция, както това правят възрастните кучета. Освен това големите количества калций водят до бърз растеж на костите, което увеличава риска от ставни заболявания и хипертрофична остеодистрофия. Появяват се различни проблеми като понижено кръвоснабдяване в костите и забавяне растежа на костите.

Симптомите на хипертрофична остеодистрофия са доста болезнени (подути стави и развитие на плаки в костите на крайниците). Кученцето може да започне да куца, да покаже нежелание да се движи, летаргия и дори да не иска да се храни. Друг характерен симптом е вдигането на висока температура.

За съжаление повечето храни за големи и гигантски кученца, които се предлагат на пазара не са регулирани както трябва и в много от тях са  посочени само минималните количества калций, но не и максималните. Затова четете внимателно опаковките и търсете дали е упоменато максималното количество калций!

Кои кучета трябва да приемат калцийОще нещо важно, което трябва да имате в предвид. Преминаването към храна за зрели кучета прекалено рано също може да доведе до прием на прекалено много калций.

Големите и гигантски породи трябва да се хранят с храна за кученца по - дълго време (12 - 24 месеца), тъй като по - късно достигат своята зрялост.

Вашият ветеринар може да ви помогне да определените кога е най - подходящо и безопасно да направите прехода към храна за зрели кучета.

Колко калций, фосфор и мазнини трябва да приема едно кученце?

Ето някои препоръчителни нива на калций, фосфор и мазнини за кученца от гиганските породи. Тези стойности са резултат от много изследвания и проучвания и се отнасят за кучета от породата Немски дог.

  • Калций – от 1.1% до 1.3%
  • Фосфор – от 0.8% до 1.0%
  • Мазнини – от 12% до 14%
Рейтинг:
3.3/5 на базата на 3 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...