Назад до Кучета

Обучение на кучето

Обучението на кучето е процес на промяна на неговото поведение с цел подпомагане на конкретни дейности, извършването на конкретни задачи или активно участие в съвременния домашен живот.

Обучението на кучета за извършване на специфични задачи датира още от Римско време, докато обучението на кучетата да бъдат послушни домашни любимци в условията на субурбанизация започва през 50-те години на 20-ти век.

Кучетата се учат от всякакво взаимодействие, което имат с околната среда. Това може да стане, чрез класическо привикване, където се образува асоциация между два различни типа на обучение. Неасоциативно обучение, където поведението на кучето се променя чрез привикване или сенсибилизация и автономно привикване, където кучето формира асоциация между поведението си и последствията.

Съществува голямо разнообразие от установени методи за обучение на кучета, като всеки от тях има своите привърженици и критици. Някои от по - известните методи са: метода на Кьолер, профилирано обучение, господствено базирано обучение и обучение базирано на взаимоотношенията.

Общите характеристики на успешните методи за обучение са добро познаване на характера на кучето и подходящо определяне на времето за насърчаване или наказание, при последователната комуникация.

Обучението на кучето включва отговор на определени команди или изпълнение на дейности, които не е задължително да са естествени за кучето. Може и да се модифицират или елиминират естествените навици на кучето, като лаене и копаене. Обучението на кучето се разглежда като целенасочена промяна на поведението на кучето.

Обучението на кучето може да бъде социализирано в домашна среда, като основните дейности са общо послушание и обучение за специализирани дейности, като например търсене и спасителни дейности, лов, работа с добитък, помощници на хора с увреждания, развлечение, за спорт и за защита на хората и тяхното имущество.

Въпреки, че изследванията за това как се обучават кучетата и как се променя комуникацията между различните видове са променили доста подхода за обучение на кучета през последните десетилетия, разбирането на методите на обучение на треньори и учени от миналото, води до оценяване на това как са разработени отделните методи и техники.

***

Основни тренировъчни команди и уроци в помощ на стопаните:

ВНИМАНИЕ: Всяко заглавие на Урок е Линк, при кликването, на който може подробно да прочетете всичко за урока.

УРОК №1 Обучение с кликер

Урок №2 Научете кучето да разпознава своето име

Урок №3 Научете кучето да докосва края на пръчка

Урок №4 Научете кучето да идва при повикване

Урок №5 Научете кучето си да отива на своето място

Урок №6 Научете кучето си да влиза в преносима клетка

Урок №7 Научете кучето на командата "ПУСНИ"

Урок №8 Научете кучето да не закача определени неща

Урок №9 Научете кучето на командата "ЛЕГНИ"

Урок №10 Научете кучето на командата "ПОГЛЕДНИ МЕ"

Урок №11 Научете кучето на командата "СЕДНИ"

Урок №12 Научете кучето да лае по команда и да лае тихо

Урок №13 Научете кучето на командата "СТАНИ"

Урок №14 Научете кучето на командата "СТОЙ НА МЯСТО"

Урок №15 Научете кучето на командата "ИЗЧАКАЙ"

Урок №16 Научете кучето на командата "НАЗАД"

Урок №17 Научете кучето да се примолва

Урок №18 Научете кучето да дава целувка

Урок №19 Научете кучето да се преструва на умряло

Урок №20 Научете кучето да дава лапа

Урок №21 Научете кучето да маха с лапа

Урок №22 Научете кучето да носи предмети

Урок №23 Научете кучето да не се качва по мебелите, кухненския плот и др.

Урок №24 Научете кучето да върви с Вас

Урок №25 Научете кучето да ви следва без каишка

Урок №26 Как да научим кучето си да танцува?

Рейтинг:
4.6/5 на базата на 22 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

173. Антония

Здравейте! Нужда я се от помощта Ви, понеже имам куче и проблема е, че не стои сама в стаята - започва да скимти, да лае, да драска по вратата. Какво мога да направя, за да я накарам да стои сама в стаята?

172. Сара
Здравейте! Имам немска овчарка на 2 месеца , която лае и видимо се притеснява , докато го галя или докосвам храната му, когато се храни. През другото време всичко е нормално , но това което прави при хранене ме притеснява. Моля за съвет.
171. Asen
Zdr imam belgiska ovcharka malinoa iskam da si go ubucha na neshta toe na 4 ms ima neshta pravi no iskam da go naucha na oshte neshta umen li e za komandi
170. Станка
Имам женско куче БОК на 4 месеца.Как да я науча да не се дава да я галят чужди хора ? Може ли някой да ми помогне с обучението на тази порода кучета.Много е твърдоглава . Тръгва да ме хапе на игра по краката и не знам как да я спра ?
169. Рая Стойнова
Здравейте,вчера си взехме мини полиран и сега стоят много въпросителни през нас във връзка с отглеждането му!Въпросът ми е (то ще живее в апартамент,но първият месец ще бъде в къща) : Как да го научим на основните хигиенни навици-визирам тоалетната?Предварително благодаря!
168. I hate zoovidove.baubau
Вие сте най- ужасния сайт за кучета, който съм виждал! Мразя ви
167.
Здравеите имам немска овчарка на 8 мес.как да я отуча да хапе много хапе постояно особено 10 год.ми дъщеричка я прави на мармалад,не стиска силно вав вит на игра но постояно щрака ченетата.Благодаря предварително за одговора
166. Пепа
Здравей те,имам сърнист пинчера който е на 1годинка точно,проблемът с него че ако го оставим за 10минутки сам нагризва всичко което може да достигне,като чаршафи възглавници,обувки ,хартия скача по шкафове ,просто не можем да го оставим сам в никакъв случай,вече 3 легло изтрива в разстояние за 3 месеца,кабели по инсталации,с личната хигиена сме почти на добро ниво.Научихго на две ,три команди но с това не мога да се справя,има най различни лакомства но му дава само на дадена комонда.Ще съм ви благодарна ако ми помогнете да се справя с проблема.Предварително благодаря.
165.
164. До Данчо Като всяко едно бебе е нормално да пикае. ???? Учете го на пелени :)
164. Данчо
Имам 60дни хъски и много пикае
163. Наско
Също, от кога да започна дресировка- така, че кучето да разбира?И ако померан не е подходящ за първо куче,то коя порода е подходяща(искам кучето да е малко)?
162. Наско
Смятам да си взема куче Померан,но нямам никакъв опит с кучета и имам притеснения,че няма да се справя с грижите и дресировката.Бихте ли ми дали някакъв съвет?
161. 1234
Бихте ли ми дали съвет как да стане?
160. 1234
Здравейте! Искам да науча кучето си да спи в къщичката си, а не на друго място. Вече времето става студено и се притеснявам
159. Рая
Здравейте имам намерен дакел на година и половина може ли съвет как да го науча на команди. Знам че е късно но има ли начин.
158. д-р БауБау
До 157. - опитайте използването на кучешките пелени, слагайте на мястото, където се изпуска у дома. При разходка вземайте част от пелената, на която се е изходило и поставяйте на местата, където нормално трябва да ходи. Целта е да се стимулира чрез неговия аромат и последващо изхождане навън. Относно хапването на изпражненията - има две вероятни причини да го прави - едната е поведенческа, а другата - здравословна (липса на витамини и микроелементи).
157.
Здравейте, имам померан на 10 месеца,проблема ми е в изхождането навън не иска да пикае прави го вкъщи.Понякога и ака вкъщи и после го яде.с бой и викове май не става доста са инати.знам че разбира когато направи нещата вкъщи защото се чуства виновно и отива и си ляга в леглото. Защо тогава го прави?
156. д-р БауБау
До 155. Лия - благодарим Ви за милите думи! Относно въпроса Ви - нужно е време, докато кучето свикне да изпълнява команди и без наличието на лакомства! Не се притеснявайте! С редовни тренировки ще успеете да изключите и лакомствата в обучителния процес!
155. Лия
Прекрасен сайт.Помогна ми да науча кучето ми на някои команди.Обучението на моето куче продалжава докато не се науми на всички команди от които има нужда. ЕДИН ВЪПРОС: защо при командите включващи лакомства се получава , а при тези които не включват не става?
154. д-р БауБау
До 153. - това наистина е доста интересна команда, която все още нямаме, но я очаквайте в най-скоро време! Всички нови статии, публикуваме в нашата фейсбук страница, така че може да следите тук: https://www.facebook.com/BauBau.bg/
Виж още отзиви
Коментирай
loading...