Назад до Кучета

Лоши стопани ли сме, ако оставяме кучето самичко по 10 часа на ден?

Когато хората обмислят да си вземат куче, първото нещо, което трябва да имат предвид, е колко време могат да отделят на животното.

Кучетата са социални животни, поради което трябва да им отделяме колкото е възможно повече време.

За тях е много натоварващо, ако не получават необходимото внимание и грижи всеки ден.

Това разбира се, не означава, че не трябва да си вземате куче, ако работите далеч от дома си. Всеки би искал истински приятел, който да му се радва искрено, когато се прибере от работа. Кучето е точно такъв приятел. То ще ви се радва и ще иска да си играете всеки ден, когато се връщате от натоварен работен ден. (Не си мислите, че това е едностранна връзка нали?)

Повечето хора не могат да прекарват целия ден с кучето си. Всеки човек ходи на работа, училище, има семейни задължения, срещи с приятели и други ангажименти. Затова ще ви дадем няколко полезни съвета, които да направят живота на кучето ви по - забавен, докато не сте си вкъщи.

Домашно обучение

Първо научете кучето, че е нормално да стои вкъщи само. Всяко куче е в състояние да прекара голяма част от деня само, без да изпада в деструктивни емоционални състояния.

Още от момента, в който вземете кучето (независимо дали става въпрос за малко кученце или за възрастно куче), трябва да започнете да го учите да остава само. Започнете с къси интервали от по няколко минути и постепенно увеличавайте времето.

Докато ви няма кучето може да стои в специална кучешка клетка или в специална стая, пригодена за него. След като спечели доверието ви, може да го оставяте да се разхожда спокойно из целия дом.

Обърнете внимание на инцидентите с ходенето до тоалетна в жилището, защото те ще ви дадат представа колко време може да изкара кучето, без да бъде извеждано навън за облекчаване на биологичните му нужди.

Не отваряйте повторно вратата, ако плаче, скимти, вие или лае. Изчакайте докато утихне, след което го похвалете набързо с прозаичен тон на гласа. Кучето трябва да осъзнае, че това да бъде само е нещо нормално и безопасно.

Дайте му лакомство, когато излизате от къщата, но не му давайте, когато се прибирате.

Уверете се, че сте осигурили на кучето конструктивни начини да запълни времето си, докато ви няма. Осигурете му достатъчно играчки. Скрийте лакомства или любими играчки из къщата, за да ги търси. Внимавайте обаче за играчки, чиито части могат да бъдат сдъвкани и погълнати. Уверете се, че всички играчки, които му оставяте са неразрушими.

Може да оставите радиото да върви тихо, като го настроите на канал с класическа музика или увлекателно радио шоу. Внимателно подбирайте станцията. Не искате да намерите кучето превъзбудено, защото е слушало силна музика или викове на хора цял ден, нали?

Социален живот

Помислете как да намерите приятел на кучето си. Това може да бъде котка (да, те могат да станат чудесни приятели, стига да ги запознаете правилно) или друго куче.

Ако не можете да си позволите още един домашен любимец, организирайте срещи с приятели, които също имат кучета.

Може да организирате със съседите си срещи с техните кучета, като веднъж те оставят кучето в дома ви и след това обратно.

Разбира се, тези разменени гостувания са възможни, само ако кучетата са приятелски настроени едно към друго.

Може да ви се наложи да потърсите помощ, ако кучето е прекалено активно или ако има нужда от по - чести излизания навън да ходи до тоалетна. В такъв случай потърсете услугите на занималня за кучета, където животното ще може да си общува целодневно със свои четирикраки приятели.

Разбира се, вашият любимец трябва да е достатъчно социализиран, за да можете спокойно да го оставите на такова място.

Когато се приберете у дома, отделете специално време за кучето си. Ако се наложи да излезете някъде набързо след работа, най - добре го вземете със себе си. Все пак имайте предвид, че не трябва да го оставяте прекалено дълго само в колата.

Извеждайте кучето на разходка всеки ден, като му осигурявате достатъчно време да души наоколо. Практикувайте команди за послушание. Времетраенето и дължината на разходката трябва да бъдат съобразени с породата, физическата активност и възрастта на кучето.

Кратките минути, прекарани в разходка, са достатъчни да обогатят взаимоотношенията ви с кучето, дори да прекарвате по - голямата част от деня без него.

Рейтинг:
3.0/5 на базата на 2 оценки

Свързани продукти

Отзиви

Ирен
Здравейте , бих искала да се обърна за съвет към Вас относно темата. Имаме БОК ( каракачанка). Майката беше при нас когато се родиха малките. Наложи се да сменим къщата с апартамент. Оставихме само едно малко,което от самото начало е с нас и свикна с по малкото пространство. Извеждаме го редовно-по два или три пъти на ден. Гледаме да изминава олколо 5 до 7 киломентра на ден. Сега е вече с навършени 5 месеца и е много социализиран и общителен ,сравнително дисциплиниран за породата си.Казвам сравнително,защото имаме голям проблем составянето му сам удома. Има чудесно съжителство с котката ни,но не помага... В момента в който усети че излизаме е на вратата,независимо че се е прибрал преди минути и е видимо изморен. Наложи се да го оставяме при съседка,когато сме на работа за да не вдига шум. Иначе не прави бели удома.Но е много притеснително това му поведение и доста нетипично за тази порода. Незнам дали има значение това че беше краден като малък,но явно се бяха държали грубо защото когато ни го върна полицията се изпусна няколко. Но оттогава насам мрази да е сам.
д-р БауБау
До 29. 729 - хм, относно това, което сте намерили няма как да Ви кажем какво е. Логично би било да се е изходило там, но щеше да има миризма, ако беше повърнато - също. Относно изкарването - зависи от възрастта на кученцето и на хигиенните навици, на които е научено. При малките е почти невъзможно "стискането" цели 10 часа. Ако кученцето е завършило своя растеж и е научено да се изкарва сутрин и вечер, не би представлявало проблем. Все пак, ако имате възможност, не го оставяйте без разходка повече от 8 часа.
729
Веднъж не бях изкарвал кучето си около 10 часа..... и като се прибрах имаше нещо жълто- оранжево твърдо парче на килима и още не знам какво е това? Помислих си че е изпражнение но изобщо не миришеше нито стаята нито самото парче? Някой би ли ми казал какво може да е това? И какво може да му стане на кученцето ако не бъде изкарвано повече от 10 часа? Помощ!
д-р БауБау
До 27. - относно оставянето на кучето по време на почивка - вече има специални хотели за кучета, а също и в повечето ветеринарни клиники се предлага тази услуга. По отношение на другото Ви питане - единствено с разговори ще стигнете до съгласие.
Много искам куче и мисля че ще му обръщам много внимание. Ще бъде само 4 часа на ден а после ще е с мен. Проблема е че моите родители казват че незнаят какво ще правим ако искаме да ходим на почивка и не можем да го вземем че аз няма да се справя и ме когато кучето почине ще ми е много гадно.... как да ги уверя че мога да се справя?
Коментирай
loading...