Назад до Кучета

Как да се справим с лошата миризма на кучето?

Ако кучето ви мирише лошо и се колебаете дали да го пуснете в къщата си, трябва да прочетете тази статия.

Трябва да знаете, че вашето куче излъчва "нормална" миризма, която идва от разнообразни жлези, които са разположени в кожата, ушите и лапите му.

Кучето обаче може да иизлъчва и сериозна неприятна миризма, която може да е породена от различни кожни инфекции или други здравословни проблеми.

В настоящата статия ще се опитаме да ви покажем най - честите причини за наличието на лоша миризма и как може да се установи нейният причинител.

Устата ...

Грижи за зъбите на кучетоПървото нещо, което трябва да направите е да разберете точно какво причинява лошия мирис на кучето. Започнете като внимателно разгледате устата на кучето си и проверите дали то има лош дъх.

Внимателно разгледайте зъбите и венците и търсете признаци за възпаление на венците или абцес на корена на зъба. Това може да изисква и ветеринарна помощ.

Някои кучета, които страдат от лош дъх реагират добре на средствата, които защитават плаката на зъбите.

Ушите ...

Уши на кучеУшните инфекции са една от най - честите причини за неприятния мирис на кучетата. Затова трябва внимателно на проверите ушите на вашето куче.

Разгледайте добре ушната мида и проверете външният ушен канал. Той трябва да бъде чист, розов на цвят и без никакви отломки в него.

Аналните жлези ...

Аналните жлези са също често срещан източник на лоша миризма при кучетата. Това са ароматни жлези, които са имали своето значение за еволюцията на кучето, но сега са просто едно неудобство.

Анални жлези при кучетоТези жлези понякога могат да изпускат много силна и неприятна миризма. Може да проверите жлезите на кучето си и ако се налага да ги изстискате сами, но не ви съветваме да го правите у дома.

Оставете тази процедура на вашият ветеринар, който най - добре ще прецени според естеството на секрета събрал се в тях за каква степен на възпаление се касае

Кожата ...

Кожните проблеми са най - честата причина за силно неприятна миризма на кучетата. В повечето случаи това са кожни инфекции или алергии.

Защо се чеше кучетоАко кучето ви често страда от сърбеж или развива някакви форми на ушни инфекции, то най - вероятно страда от някаква форма на алергия.

Съществуват много процедури за лечение при алергии, но най - важното е да се спре сърбежа и да се ограничи възпалението. Следвайте стриктно инструкците на вашият ветеринар.

Препоръчително е всяко куче с проблеми с хроничната миризма или текущи алергии трябва да се храни с подходящата за случая кучешка храна. 

Хигиената ...

Трябва ли да къпем кучетоНа последно място, но може би най - важната стъпка за справяне с лошите миризми на кучетата е редовното, но не прекалено, къпане с подходящи шампоани.

Често миризмата е причинена от вторични бактерии, като стафилококи, които често са в резултат на алергии.

Изберете медикаментозен шампоан, който е предназначен за лечение на леки бактериални инфекции на кожата.

За предпочитане са тези, които съдържат сяра и салицилова киселина. Шампоаните с Алое Вера или чаено дърво също могат да помогнат в случая.

От ключово значение е да оставите кучето добре насапунисано за поне 10 минути, преди да го измиете с вода.

Трябва да правите такава баня на кучето поне два пъти седмично, докато неприятната миризма не изчезне.

Извод:

Не се притеснявайте, когато кучето ви има силна миризма, тъй като тя може да бъде причинена от много и разнообразни фактори.

Трябва внимателно да установите точната причина за неприятната миризма и след това да се справите с нея, посредством ветеринарни грижи или подходящо средство за защита.

Рейтинг:
4.3/5 на базата на 3 оценки

Отзиви

д-р БауБау
До 2. веска - киселата миризма, наподобяваща тази на урина е признак за кисело pH на кожата, което от своя страна е и признак за кожна инфекция. Съветваме Ви да се консултирате с ветеринар и да се направи кожна проба при необходимост за да сте сигурни, че не се касае за здравословен проблем.
веска
от статията не получих одговор на проблема на моето куче. въпросът ми е какво означава когато кожата на кучето излъчва неприятна е силна миризма на урина кучето не се е лизало с миришешща на урина муцунка
georgi
veche sam ostanovil ot kakvo e sarbejia i osven che se dosetix i sam da se konsoltiram s veterinaria si i tova sa 10 minutnoto prestoiavane pri bania nishto sashtestveno ne razbrax obobshtete poveche molia i blagodaria ;)
Виж още отзиви
Коментирай
loading...