🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 Български легла за домашни любимци - 100% Ранфорс
Назад до Кучета

Защо някои кучета се въртят в кръг преди да легнат на земята

Много кучета се въртят в кръг преди да се успокоят и да легнат да си починат. Въпреки, че никой не може да даде 100%-ви доказателства защо кучетата правят това, се предполаг, че този навик е останал от времето когато са живеели като диви кучета в природата.

Предците на съвременните домашни кучета са спяли на открито, без достатъчно топлина и сигурност. Като обхожда мястото, където ще полегне кучето утъпква листата и тревата или снега и по този начин прави това място по - удобно за спане.

Някои кучета след като се позавъртят в кръг започват и да разкопават леко мястото, където ще легнат. Това действие вероятно е свързано с това да се чувстват по - комфортно и да им е по - удобно.

Когато времето е много горещо кучетата може да изкопаят малко по - дълбока дупка, за да легнат в по - хладната почва и по този начин да регулират топлината на тялото си. Обратно, когато е много студено, то се сгушва в дупката си, за да задържа телесната си топлина и да се чувства по - уютно.

Това обяснява защо някои домашни кучета имат такова поведение. Това разбира се не означава, че те са загубили своята питомност. Адаптивното поведение при животните може да се задържи дълго след като вече не е необходимо, така че няма място за притеснения, тъй като това поведение на кучето е нещо съвсем нормално.

Може ли обикалянето в кръг да е в следствие на безпокойство на кучето?

Безпокойството е признак на дискомфорт или болка. Ако кучето многократно обикаля и копае и в същото време не му е много удобно, то може да има някакъв здравословен проблем, като артрит или неврологични проблеми.

Трябва да наблюдавате вашия любимец, за да видите дали изпитва някакви трудности при при сядане и лягане. Ако кучето ви е неспокойно е добре да го заведете на ветеринар, който да ви даде правилната диагноза.

Рейтинг:
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

1.
0.
Виж още отзиви
Коментирай
loading...