Назад до У нас

Зелени балкани спасиха уникална бяла сова, символ на надеждата за по - добро бъдеще

Представяме ви Надежда – бялата сова, която се озовава в Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани.

Тази "странна птица" е не пълен албинос или така нареченият леуцист. Това е рядка мутация в обагрянето на перата, наречена "The illusion" (избелване). За нея е характерно отсъствието на цветен пигмент в оперението, което всъщност придава белия цвят на птиците.

Необичайният пациент пристига в Спасителен център за диви животни към зелени балкани със съдействието на РИОСВ Шумен.

След като й правят рентгенова снимка, за съжаление ветеринарните специалисти установяват, че птицата страда от множествена фрактура (счупване) на пръстовите кости в дясното си крило.

Медиците незабавно предприемат адекватно лечение и я настаняват в реанимацията на Центъра.

Към момента за нея и за останалите 10 пернати пациента се грижат най - добрите ветеринарни лекари, специалисти в лечението на диви птици.

Името Надежда й е дадено спонтанно от служителите на природозащитното сдружение, които се надяват тя да бъде символ на нещо по - добро, подобно на бялата лястовица в едноименния разказ на Йордан Йовков.

Птицата се озовава в Центъра на Зелени Балкани в решаващ момент, в който опазването на природното ни богатство отново е застрашено и в който цялата природозащитна общност се вдига на протест срещу посегателствата и користните намерения към природата ни.

Екипът на Зелени Балкани приема Надежда като символ на това, че природозащитниците са на прав път и ще се преборят с несправедливостите в името на българската природа.

Идващите дни ще бъдат истинско предизвикателство за бялата сова и ветеринарните лекари на Центъра. Екипът на Зелени балкани ще продължава да ни информира за състоянието на необичайния пациент.

Рейтинг:
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...