🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до У нас

Зимата дойде, нека се погрижим за пойните птици като дарим "Зрънце любов"

През зимните месеци пойните птици много трудно си намират храна, затова когато снегът натрупа е време да слагаме хранилката.

"Българското дружество за защита на птиците" (БДЗП) за девета поредна година организира кампанията "Зрънце любов". Това е една благотворителна акция, която има за цел да подпомогне изхранването на птиците през зимните месеци.

Естествената храна за пойните птици са насекомите. Логично е да се предположи, че през зимата много трудно се намира подобна храна. Освен това на птиците им е студено, точно като на нас хората.

Затова от "Българското дружество за защита на птиците" призовават всички добри хора да поставят хранилки в парка, пред блока или на прозореца си. За предпочитане е използваната храна да е суров слънчоглед, защото той е богат на мазнини. Мазнините са много важни за оцеляването на пойните птици, които не отлитат на юг и остават през зимата в България.

Кампанията "Зрънце любов" има за цел не само да помогнете на птиците в най - студените зимни дни, но и да постигнете един по - необичаен контакт с природата. След като направите и поставите своята хранилка, може да я отбележите на сайта на БДЗП, където има интерактивна карта. На тази интерактивна карта вече близо 2000 човека от цяла България са отбелязали къде точно се намира тяхното "Зрънце любов".

Птиците, които най - често се възползват от жизненоважната храна са зеленика, чинка, щиглец, червеногръдка, горска зидарка, врабче, дългоопашат, черен, син и голям синигер и др. Установили местоположението на хранилката, птиците ще започнат да долитат ежеминутно и ще стават все повече и повече.

Не оставяйте хранилката празна, защото птиците разчитат изключително много на семената в нея. Всеки може сам да си направи хранилка, защото това не изисква някакви специални умения или скъпи материали.

Тази неделя (3-ти Декември) в един от софийските молове (Bulgaria Mall) ще се проведе едно събитие - "Ателие Хранилка за птици", на което членове на БДЗП ще ви помогнат да изработите своята хранилка и ще ви дадат ценна информация за това как да се грижите за птиците в града през зимата. Събитието ще продължи от 12:30 до 16:30 часа. Всичко, което трябва да носите като подръчни средства е само пластмасова бутилка и 2 молива.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...