Назад до У нас

Броят на ваксинираните котки в България нараства

ОКотки проведе анкета сред 70 ветеринарни лекари и клиники в България. Резултатите отчитат ръст във ваксинациите на котки в България!

57% от ветеринарните лекари отчитат ръст на ваксинираните котки у нас за 2013 година!

Най - честата заблуда сред стопаните е, че животното не може да се зарази, когато не излиза навън.

57% от ветеринарните лекари в България отчитат ръст на ваксинациите на домашните котки през 2013 г. Това показва анкета на информационната кампания ОКотки, проведена между над 70 ветеринарни клиники и специалисти от цялата страна. 38 % отчитат запазване на нивата и едва 5% смятат, че има спад.

Положителната тенденция се потвърждава и от данните на дистрибутори на ветеринарно-медицински продукти в България, които отчитат сериозен ръст в търсенето на ваксини за котки за 11-те месеца на 2013, спрямо същия период на 2012 година. Все още обаче нивата са много по - ниски от средните за ЕС. Само малко над 5% от котките у нас са ваксинирани в сравнение с 35 % в съюза.

Само половината от пациентите идват за редовна ваксинация след първото поставяне, сочат още резултатите от проучването сред ветеринарните специалисти. Едно от основните затруднения за стопаните е цената на ваксинацията. Според анкетата 66% от хората смятат, че процедурата е скъпа.

"Знаем, че част от стопаните смятат, че ваксинацията е скъпа, но те трябва да знаят, че така осигуряват защита за котката за 1 година от най - сериозните инфекциозни заболявания, в това число и от зоонози (болести, които могат да се предадат и на човека), сред които е и Бесът. Често тя се оказва доста по - евтино решение от сложното и продължително лечение",

споделя д-р Милена Панчева. Д-р Влади Кирилов допълва:

"Редовната профилактика и превенцията спестяват стотици левове за третиране на болести. Но най - важното е, че могат да спасят живота на котето, да го предпазят от заболявания с летален край"

Друга разпространена заблуда е, че котките могат да не се ваксинират, когато живеят само вкъщи. Според анкетираните лекари 87% от пациентите им живеят с това схващане. Специалистите обаче са категорични, че котките могат да се заразят и без да имат пряк контакт с други животни. Инфекциите често влизат в дома, внесени от хората чрез обувки и дрехи. Анкетата показва още, че 1/3 от хората смятат, че дори ваксинирана котката може да се разболее. 27 % пък се притесняват, че процедурата е болезнена.

"И двете опасения могат напълно да отпаднат, защото вече съществуват ваксини от ново поколение, при които рискът от заразяване и странични реакции след ваксинация е сведен до минимум, заради използването на най - актуалните вирусни щамове. Освен това съвременните ваксини не съдържат адюванти. Адювантът е помощна съставка, съдържаща се в по - старите ваксини, която може да предизвика болезненост и в тежки случаи фибросарком на мястото на инжектиране",

обясни д-р Ранко Георгиев

Ваксинация на котките в БългарияКалин ВельовВ отговор на ниската степен на ваксинация на котките у нас в края на юни, тази година, стартира информационна кампания ОКотки. Целта й е да предостави достатъчно факти за ваксинацията и консултация на собствениците, за да могат те да направят информиран и отговорен избор.

Зад каузата застанаха десетки ветеринарни лекари, асоциации на собственици на котки, организации за хуманно отношение към животните, висши учебни заведения, вносители на ваксини, държавни институции и популярни българи.

Сред тях са и Калин Вельов, Ваня Щерева, Лора Караджова и Снежана Макавеева, които се включиха в специална фотосесия с котките си в подкрепа на инициативата.

"Говорим за информиране на хората и промяна на нагласите, което е бавен процес. Затова отчитаната положителна тенденция, макар и не голяма, е безспорен успех за нас. Целта ни е да стане като при кучетата – ваксинацията да не е опция, а основна и задължителна грижа към домашния любимец. И не само към котката, но и към останалите членове на семейството, защото част от болестите се предават и на хората. Не трябва да се забравя, че ваксинацията срещу бяс например е задължителна",
припомнят от ОКотки.

Подробна информация за рисковите болести, ваксинацията и имунизационния календар може да бъде намерена на Facebook страницата на кампанията: ТУК. Там всички заинтересовани от темата могат да зададат своите въпроси към специалисти и да се включат в редица забавни и образователни игри с награди.

Рейтинг:
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...