Назад до Общи

26 продукта, които са опасни за котките и кучетата

Често, забързани в ежедневието, не обръщаме внимание на потенциално опасните неща, които могат да имат фатални последици за нашите любимци! 

Невниманието на стопаните често води до неприятности, когато става въпрос за отглеждане на домашни любимци.

Една забравена пазарска чанта или лекарства, оставени на неподходящо място, могат да предизвикат много сериозни проблеми.

Представяме ви разширен списък с неща, които са токсични за вашите домашни любимци. Трябва да бъдете много внимателни, защото в някои случаи може да се стигне дори до фатален край.

1. Ацетаминофен

Среща се в някои лекарства и може да причини увреждания на черния дроб при кучетата. Котките са още по - чувствителни.

Поглъщането само на една таблетка от 325 мг. от 5-килограмова котка може да причини анемия или дори да има фатални последици.

Степен на токсичност: умерена до тежка.

2. Батерии

Кучетата и котките могат да имат досег с батерии, ако сме ги оставили небрежно на достъпно за тях място. Те съдържат много вредни вещества, които могат да доведат до язви в стомаха, хранопровода или устата.

Степен на токсичност: умерена до тежка.

3. Шоколад

Шоколада е отровен за кучетоМоже да предизвика гърчове и дори смърт при кучетата и котките. Чистия какаов шоколад е по - токсичен от млечния и белия шоколад.

Степен на токсичност: умерена до тежка.

4. Перилни препарати и омекотители

Могат да причинят язви в устата, хранопровода и стомаха при кучетата и котките. Степен на токсичност: умерена до средна.

5. Етиленгликол (антифриз)

Среща се в препаратите за размразяване на прозорци и моторните масла. Котките и кучетата са привлечени от неговия сладък вкус, но една супена лъжица е достатъчна да причини бъбречна недостатъчност. Степен на токсичност: тежка до фатална.

6. Торове

Селскостопанските торове съдържат отровни за животните количества азот, фосфор, калий, желязо, цинк, хербициди и пестициди. Дръжте животните далеч от третирани площи, докато не засъхнат. Степен на токсичност: лека до умерена.

7. Грозде, стафиди, касис

Гроздето е опасно за коткитеГроздовия сок, дори в малки количества, може да предизвика бъбречна недостатъчност при кучетата.

Степен на токсичност: умерена до тежка.

8. Домакински препарати

Например като белина, препарат за отпушване на канали и за почистване на тоалетната чиния – могат да предизвикат стомашно-чревни язви.

Степен на токсичност: варира.

9. Препарати за борба с бълхи и кърлежи

Трябва да следвате стриктно предписанията на етикета. Например някои продукти за кучета са отровни за котките. Продуктите предназначени за третиране на тревни площи не бива да се прилагат върху животни или ако се прилагат, това да става след консултация с ветеринар! Степен на токсичност: лека до тежка.

10. Татул

Защо е опасен татулаМоже да предизвика безпокойство, халюцинации и дихателна недостатъчност. Степен на токсичност: умерена.

11. Бензин, нафта, керосин

Може да предизвика затруднено дишане и загуба на координация. Ако някой от продуктите съдържа антифриз става още по - опасен. Степен на токсичност: умерена до тежка (потенциално опасни за живота).

12. Лилии

Могат да предизвикат бъбречна недостатъчност при котките. Момината сълза предизвиква сърдечни проблеми и може да доведе дори до смърт при кучетата и котките. Степен на токсичност: умерена до тежка.

13. Нафталин

Опасен ли е нафталина за животнитеТоксичен е за кучета и котки. Може да доведе до диария, повръщане, гърчове. Степен на токсичност: умерена до тежка (потенциално опасен за живота).

14. Лекарства без рецепта

Могат да доведат до тежки язви и анемии, чернодробна и бъбречна недостатъчност. Степен на токсичност: умерена до тежка (потенциално опасно за живота).

15. Лук, чесън, праз

Опасен ли е лука за животнитеПоглъщането или дъвченето на тези продукти може да предизвика анемия и стомашно-чревни смущения. Степен на токсичност: лека до умерена.

16. Антидепресанти и сърдечни лекарства

Животните могат да погълнат такива лекарства, ако не забележим, че сме изпуснали 1-2 таблетки на земята. Дори малка доза може да предизвика сериозни проблеми. Степен на токсичност: варира.

17. Ядки макадамия

Могат да предизвикат сънливост, повръщане и затруднено движение при кучетата. Степен на токсичност: лека до умерена.

18. Отрова за мишки

Съдържат различни токсини, които имат разнообразни ефекти върху кучетата и котките. Съставки като варфарин и кумарин например могат да причинят кръвоизлив и проблеми с кръвосъсирването. Степен на токсичност: лека до тежка.

19. Сагови палми

Токсични са за кучетата и котките. Поглъщането на това растение може да доведе до повръщане, диария, припадъци и чернодробна недостатъчност. Степен на токсичност: тежка.

20. Тютюн

Тютюна е опасен за животнитеПоглъщането на никотин от тютюнево растение, цигара или никотинови лепенки може да доведе до повръщане, припадъци и дори смърт. Степен на токсичност: умерена до тежка.

21. Тесто

Може да се разшири в стомаха и да се наложи спешна операция. Маята в тестото може да произведе алкохол, което да доведе до припадъци и дихателна недостатъчност. Степен на токсичност: лека до тежка.

22. Лекарства предписани от ветеринар

Медикаментите за животни често са приятно овкусени, за да може животното да ги приема по - лесно. Това обаче е нож с две остриета, тъй като ако имат достъп до такива медикаменти животното може да изяде много от тях, заради приятния вкус. Това от своя страна може да предизвика стомашна язва, чернодробна или бъбречна недостатъчност. Степен на токсичност: умерена до тежка.

23. Течност за чистачки

Може да съдържа метанол или етиленгликол, които при поглъщане видят до понижаване нивата на кръвна захар и липса на координация. Степен на токсичност: лека до умерена.

24. Ксилитол

Това е подсладител, който често се използва при производството на дъвки, бонбони и пасти за зъби. При кучетата може да доведе до чернодробна недостатъчност и спад в нивото на кръвната захар. Степен на токсичност: лека до тежка.

25. Охлюви и червеи

Опасен ли е охлюва за коткитеМогат да са от райони обработени с торове или други препарати. Признаците са различни в зависимост от съставките. Степен на токсичност: варира.

26. Цинк

Може да го поемат при поглъщането на метален предмет. Цинкът може да доведе до анемия, чернодробна, бъбречна или сърдечна недостатъчност.

Степен на токсичност: умерена до тежка.

Рейтинг:
4.7/5 на базата на 3 оценки

Свързани продукти

Купа Везна - Цветна
75.50
лв
+ подарък изненада
"Trixie" - Хранилка под формата на тоалетна чиния
57.75
лв
изненада при поръчка над 60 лв
Комплект Керамични купички на дървена със стойка
51.30
лв
изненада при поръчка над 60 лв

Отзиви

Пълни глупости!!! Моля не си губете времето да четете това. Лично аз бих добавил още 1260 опасни вещества за домашните любимци: 27. Мишки- опасни са за котките - могат да ги ухапят и да ги разболеят. 28. канарчета - водят до пристрастяване у котките и котараците... ...135. Извънземните много обичат котки (особено тези от Мелмак).... Виетнамците също ( трябва да се изтребят всички останали виетнамци).... 1260. Авторите на глупости в интернет (визирам автора на тази статия и другите Бла-Бла майстори) Могат да докарат неприятности на вас и вашите любимци ако обръщате внимание на написаното от тях. Ако все пак сте прочели горното съдържание се извинявам за загубеното Ви време.
Както и най обикновен аспирин!
Стефан Калчев
Добра и полезна информация
Коментирай
loading...