Назад до Общи

Как да запознаете куче и котка?

Свикнали сме в анимационните филми да гледаме как котките и кучетата постоянно враждуват и си спретват номера. В истинския живот обаче, котките и кучетата са се научили да живеят нормално и да се разбират.

Може би затова милиони собственици на домашни любимци се чувстват спокойни да отглеждат едновременно котки и кучета в своя дом. Това е сравнително лесна задача, стига да се придържате към няколко прости стъпки.

 
При никакви обстоятелства не трябва да оставяте животните да се оправят сами и сами да свикват едно с друго. Това ще стресира животните и няма да има почти никакъв ефект. Трябва да имате предвид, че запознаването на им едно с друго може да бъде много опасно, особено за котката.
 
Някои големи кучета гледат на котките като на плячка, но дори и да не са особено агресивни, кучетата могат да започнат да преследват котката, като я видят да бяга из къщата. Запознаването на котката и кучето трябва да се контролира от вас с грижа и търпение. Ако имате котка и искате да си вземете куче, потърсете такова, което е живяло с други котки или най - добре - да е още бебе, тъй като ще свикне най - лесно.

Ако имате куче и планирате да си купите котка, поработете върху послушанието на кучето си преди да донесете котката у дома. Препоръчително е кучето да бъде обучено да върви с каишка, да сяда и стои на едно място по команда.

Как да запознаем куче и коткаЗа да се чувства котката ви комфортно, тя трябва да бъде допускана само до малка част от къщата по време на ранните етапи на нейното въвеждане. Ако имате още една баня или гостна може да оставите котката там.

По този начин тя ще се чувства сигурно, а и кучето ще свикне с миризмата на котката. Уверете се, че в тази стая има всичко, от което се нуждае котката - храна, вода и пясъчник и, че често я посещава някой от членовете на семейството.

След като котката стои в отделно помещение в продължение на няколко дни, можете да започнете нейното представяне. Поставете кучето на каишка и отворете вратата на стаята. Животните трябва да се виждат едно друго, но не позволявайте на кучето да подгони котката.

Използвайте командата "седни" или "долу", за да стои кучето мирно, докато котката свикне с присъствието му. Не насилвайте ситуацията и ако котката се крие под леглото, не се опитвайте да я вадите. След това наградете и двете животни с лакомства.

Дръжте кучето на каишка в продължение на няколко седмици, когато котката е наоколо. Винаги трябва да следите това котката да има къде да избяга, ако я подгони кучето. Увеличавайте времето, в което двете животни са в едно помещение и винаги ги награждавайте с лакомства, след като ги разделите.

След това вече можете да свалите каишката и да оставите двете животни да започнат съвместния си живот. Когато кучето не закача котката и котката се чувства достатъчно сигурна да излезе на открито, значи двете животни напълно са привикнали едно към друго.

Котка и кучеКолко време ще ви е нужно, за да стигнете до този етап зависи от самите животни. Не трябва да ги насилвате. Не е необичайно кучетата и котките да станат големи приятели и да се радват на присъствието си.

Отделете нужното време, за да свикнат едно с друго. Ако станат приятели котето и кучето ви, ще останат такива до края на живота си.

Рейтинг:
3.4/5 на базата на 5 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Имаме котка и сега прибрахме и едно куче от улицата, но котката е много уплашена и бяга и ни дере. Как да ги накараме да свикнат заедно
Албена Спирова
Здравейте,преди 7 месеца спасих коте изоставено на 40 дена.Той не е от най добрите котета,вече на 7 месеца,но понякога с нас е доста агресивно,нападани ни и хапе.Кастриран е,когато е заспал го милвам,но буден ли е не ми позволява,хапе и не само мен.Аз много го обичам,но си взехме бебе куче алабай на 4 месеца ,като с мислех,че може да се сприятелят,да,ама не.Кучето като го видя ,даже и не излая,но котето започна да съска,да скача,одраска жестоко сина ми и аз се изплаших,защото седмица преди това нападна свекър ми по ръката,който ни беше на гости,да не казвам,че той напади всички непознати хора вкъщи.Занесох го на вилата,вътре,но е сам и за мен страда ,а заедно с него и аз. Не зная как да разреша проблема.
Писаната
Здравейте , имам котка на 10 год и утре ще взимам бебе кавалерче . Тя никога не е съжителствала с други животни . Кой подход е най-правилния за да свикнат едно с друго?
Здравеите ще си взимам малко куче на 2 месеца с какъв вид храна ще е добре да го храня Моля Ви отговорете ми до два дни
Паки
Здравейте, имаме котарак на пет години и половина - турска ангора. Досега не е бил в досег с други животни. Преди два дни взехме мъничко кученце - кане корсо. Налага се да го гледаме месец- два в къщи. Държим ги разделени. Котаракът в началото изглеждаше спокоен, но взе да става неспокоен и леко агресивен когато доближим кученцето за да го подуши. Продължаваме да го обичаме и да го глезим, както досега. Дали ще приеме кученцето и ще се успокои докато е в къши?
Виж още отзиви
Коментирай
loading...