Назад до Общи

Какво трябва да знаем, преди да вземем домашен любимец за подарък?

Когато търсим подарък за любим човек, няма как да не забележим тези очарователни пухкави личица зад прозорците на магазините за домашни любимци. Същите тези надяващи се очи ни гледат и от клетките в приюта ... Но почакайте за секунда.

Това, че искате да подарите на някого домашен любимец, е прекрасно и много вълнуващо. Необходимо е обаче, да се замислите за няколко неща, преди да направите тази голяма и важна крачка.

Отглеждането на животно е сериозен ангажимент, така че, ако сте решили да го вземете за себе си или за някой друг, внимателно преценете дали моментът и условията са подходящи.

От една страна празниците наистина са идеалното време за това, тъй като хората се радват на почивни дни от работа или училище. През това време домашният любимец и новият му собственик имат шанса да се опознаят и възможността взаимно да създадат новите си навици.

От друга страна, атмосферата на празниците може да бъде доста трескава, което ще ни попречи да обърнем нужното внимание на животинчето. Така че преди да се отправите към приюта за животни или към зоомагазина, помислете за тези важни точки.

Избягвайте да правите този избор за някого, когото не познавате много добре.

Изненадите са прекрасни, но не е препоръчително да изненадвате човек с домашен любимец.

Първо поговорете с получателя на подаръка, а след това го вземете със себе си до мястото, от където той сам да избере бъдещия си четирикрак приятел.

Връзката между стопанина и домашния любимец може да започне още в приюта (зоомагазина).

Посъветвайте се с другите хора в семейството.

Ако животното ще живее с вас, включете и останалите членове на домакинството в неговия избор, за да избегнете евентуални конфликти впоследствие!

Изчакайте, докато нещата се успокоят.

Ако планирате да имате гости или да се забавлявате навън по време на празниците, изчакайте да се върнете вкъщи, когато приливът от емоции по време на ваканцията е преминал.

Цялата суматоха и веселие на празника могат да бъдат свръх стимулиращи за вас, но ужасяващи за животното, останало у дома самотно и без обкръжение.

Затова просто изчакайте, докато имате повече време, за да се посветите на своя домашен любимец. Така ще направите адаптацията му по - лесна и ще се насладите пълноценно на новото попълнение към семейството си.

Как да поднесете животното на новия му стопанин?

Ако вече сте взели това решение и сега остава само да поднесете "подаръка" на любимия си човек, има няколко възможности да направите това по най - оригиналния и щадящ за животното начин:

  • Организирайте групово посещение в местния приют (зоомагазин), където всички ще може да присъствате на първата среща между бъдещия стопанин и неговия нов приятел.
  • Напълнете една голяма кутия с лакомства за домашни любимци, увийте я в хартия, завържете я с панделка и направете няколко отвора по нея, от които да влиза въздух. После я подарете на човека с бележка, че липсва само основното й съдържание, което той сам трябва да си избере.
  • Дайте му плюшена играчка с бележка, че тя може да бъде разменена за нещо истинско след празниците.
Рейтинг:
5.0/5 на базата на 2 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...