Назад до Общи

Болен ли е домашният ми любимец или просто остарява?

Когато домашните ни любимци остаряват е нормално тяхната жизненост да намалява и желанието им за игра да е все по - малко.

До каква степен обаче това е нормално? Какви са симптомите, че освен стареенето има още нещо, което не е наред?

Кои са основните признаци, че домашният любимец остарява?

Обикновено едно животно се счита за възрастно през последните 25% от средната продължителност на живота на породата (куче или котка). Например ако дадена порода котка живее средно 15 години, то тя се счита за възрастна след като стане на 11 години. За повечето породи кучета и котки се приема, че са остарели, когато навършат 9 - 11 години. Изключение правят големите породи кучета, които остаряват с 1 - 2 години по - рано.

Забавени движения

Много стопани си мислят, че любимеца им е станал по - бавен, защото просто е остарял. Това обаче не винаги отговаря на истината. Кучетата например могат да се движат по - бавно, защото страдат от артрит. Тъй като стареенето е свързано с най - различни заболявания, ако кучето започне да се движи по - бавно, най - добре е да го заведете на ветеринар.

Забавени движения кучеКучето не може да ви каже, че има артрит и ставите го болят, но ветеринаря може, и ще помогне да облекчи страданието на животното.

Има лекарства, които ще облекчат болките и ще върнат енергичността на любимеца ви. Никога не давайте човешки лекарства за артрит на кучета или котки без консултация с ветеринар!

Започват да забравят

Проблем с котешка тоалетнаДруга промяна в поведението, която обикновено се приписва на стареенето е невъзможността за ползване на тоалетната. Възрастните котки често страдат от бъбречни проблеми и произвеждат повече урина.

Това, съчетано с болни стави, може да ви накара да си помислите, че тя е забравила къде се намира тоалетната, когато се изходи някъде другаде. Поставянето на тоалетната в близост до любимото място на котката може да реши този проблем.

Ако тоалетната е по - висока някои котки със ставни проблеми може да не успеят да се изкачат отгоре и да се изходят точно до нея. В такъв случай трябва да подмените котешката тоалетна с по - ниска.

Диабетът и инфекциите на пикочните пътища могат също да ви подведат, че котката е забравила, къде се намира тоалетната. Може да има и друга причина котката да не използва тоалетната и това е, когато тя не е чистена отдавна и е прекалено мръсна.

Синдрома на когнитивната дисфункция

Този синдром има много клинични признаци, които често се проявяват едновременно. Когато ветеринаря не може да установи причините за забавените движения на домашният ви любимец, той най - вероятно ще сметне, че това се дължи на Синдрома на когнитивната дисфункция.

Този синдром се характеризира с намаляване на мозъчните функции следствие на застаряването и промяна в моделите на поведение на животното. Кучетата с това заболяване обикновено стоят по - дълго на едно място, радват се по - малко на стопаните си и често се изхождат в къщата.

Как да поддържате домашните си любимци млади?

Болно ли е кучетоЗа съжаление няма извор на вечната младост, но има неща, които можете да направите, за да запазите домашните си любимци жизнени, колкото е възможно по - дълго.

- Не си мислете, че промените в поведението и апетита на домашния любимец са свързани само с остаряването. Когато нещо такова се случи, задължително трябва да посетите ветеринар, защото има и други възможни причини.

- Редовно водете домашния любимец на ветеринарни прегледи. Колкото повече остарява животното, толкова по - често трябва да го водите на прегледи. Ранното откриване на здравословни проблеми може да означава удължаване на живота на кучето или котката.

- Поддържайте животните физически и психически активни. Плуването например е много полезно за по - възрастните животни. Редовно подлагайте кучето или котката си на физически упражнения.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Свързани продукти

Отзиви

Коментирай
loading...