Назад до Общи

7 лесни начина за поддържане на дома чист по време на смяна на кучешката и котешката козина

Пролетта наближава и за много собственици на домашни любимци идва периода, в който техните обичани животинки започват да сменят своята космена покривка. Това от своя страна носи доста главоболия на стопаните от гледна точка на падащите косми навсякъде у дома.

Представяме ви няколко лесни идеи, които ще ви помогнат да поддържате дома си чист и спретнат, когато домашния любимец започне активно да сменя своята козина.

1. Използвайте прахосмукачката

Прахосмукачката е вашия най - добър приятел в случаите, когато трябва да се справяте с космите по пода, дивана и т.н. При някои породи кучета (котки) козината пада ежедневно, което налага и ползването на прахосмукачката всеки ден.

Вече се предлагат и модели прахосмукачки, които са предназначени специално за собственици на домашни любимци, за почистване на козина от подове и тапицерии. Да изчистиш кучето с прахосмукачкаНякои от тях могат да се използват дори върху самото куче (котка).

Повечето кучета (котки) обаче не одобряват идеята да бъдат изчетквани с прахосмукачка, затова трябва бавно и постепенно да ги карате да свикнат с новия уред.

2. Редовно къпете домашния си любимец

Да изкъпем кучеДа изкъпем коткатаТоплата и приятна баня преди ресане ще премахне голяма част от мъртвата козина. Консултирайте се с ветеринар за най - подходящия шампоан за домашния любимец и гумени ръкавици, които можете да използвате, докато кучето (котката) все още е във ваната.

След това внимателно изсушете козината на животното, като настроите сешоара на ниска или средна степен.

Въпреки, че котките по презумция не обичат водата, те също могат да свикнат с това да ги къпете. Просто трябва да бъдете малко по - търпеливи и да използвате много положителни награди и похвали.

***

Как да изкъпем кучето: ТУК

3. Сресвайте често домашния любимец

Редовното сресване на козината на кучето или котката носи голяма полза за животните, особено в периодите, когато те активно сменят своята козина. Ако сресвате козината на домашния любимец всеки ден по време на този период ще можете много по - лесно да се справите с неприятните последици от подмяната на козината.

В зависимост от типа козина на домашния любимец може да използвате различни видове четки за сресване. Най - добре е да сресвате кучето (котката) навън (например на терасата, ако живеете в апартамент), за да не падат космите в дома.

4. Използвайте гумени ръкавици

Ръкавици за космиС помощта на обикновени гумени ръкавици, които най - често се използват за миене на съдове или почистване у дома, може лесно и бързо да почистите местата, на които са попаднали косми от домашния любимец.

С тях може да се премахне и мъртвата козина от самия домашния любимец. Но на пазара вече се предлагат специални ръкавици за това (тип четка или ръкавица).

5. Покрийте мебелите в дома

Ако позволявате на домашния си любимец да се качва по мебелите може да използвате калъфки с които да ги защитите от косми. Така, когато калъфките се замърсят или ви дойдат гости може да ги махнете и отдолу мебелите ще бъдат чисти.

6. Почиствайте дюзите и филтрите на вентилационната система

Дюзи вентилационна системаВ климатичната система на дома често попадат косми от домашните любимци. Затова е необходимо редовно да почиствате дюзите и филтрите, за да гарантирате ефективната работа на климатичната система.

Експертите съветват в къщите, които са обитавани от домашни любимци филтрите да се сменят по - често.

7. Проверявайте за косми на необичайните места в дома

Космите на домашния любимец могат да попаднат и на най - странните места, които обикновено смятате, че нямат нужда от почистване. Това най - често са труднодостъпни места, например под хладилника, зад или под мебели, абажури, дълги завеси. Насъбралите се косми там не могат да се забележат, но ако искате да почистите старателно апартамента, не бива да пропускате тези труднодостъпни места.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 2 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Свързани продукти

Отзиви

Коментирай
loading...