Назад до Кучета

5 начина да направим кучето си по - щастливо

Kучетата са безкрайно радостни всеки път, когато ни виждат! Но нека не смятаме погрешно, че това е единственото нещо, което ги прави щастливи.

Всеки стопанин, който обича истински своя домашен любимец, ще иска кучето му да се чувства щастливо, дори когато той не си е у дома.

Ето защо ви представяме 5 лесни начина, с които да подобрите емоционалното и физическо състояние на четирикракия си приятел.

1. Осигурете възможности за самостоятелно развлечение на кучето

Много хора са виновни за това, че дават на кучетата си прекалено много лакомства, за да компенсират това, че не прекарват достатъчно пълноценно време с тях.

Това обаче в никакъв случай не е нещо полезно за животните.

Предоставянето на нов и интересен начин за набавяне на необходимите калории е много по - здравословен вариант за кученцата.

Става въпрос за така наречените хранителни пъзели - играчки, в които е скрита храна и кучето трябва да се потруди, за да стигне до нея. Те са чудесен начин за умствено стимулиране на животните.

Самото концентриране върху хранителните пъзели кара кучетата да изгарят повече калории и предотвратява нежелано затлъстяване.

В природата дивите кучета изразходват много време и енергия в търсене и лов на храна. Домашните кучета обаче не вършат никаква подобна работа и получават храната си наготово.

Поради това много животни страдат от наднормено тегло.

Ако предоставим на кучетата възможност да се потрудят за храната си, посредством играчките пъзели, те ще изразходят повече енергия и ще бъдат по - здрави физически и психически.

2. Организирайте разходки и излети

В общи линии трябва да правите това, което родителите правят за децата си. Планирайте и осигурете необходимото време за игри и разходки.

Ако имате други приятели с кучета, си направете график според това кога сте свободни, за да излизате заедно на разходка.

Друг вариант е да си ходите на гости с домашните любимци и те да си играят в домашна обстановка. Ако кучето ви не се интересува от други кучета, може да го извеждате на места, където да се среща с много нови хора.

Разбира се, тези места трябва да са предварително проучени и да предлагат защитена среда за животното, като например обезопасен вътрешен двор.

3. Създайте традиции

Вероятно ще се чувствате много по - добре, ако денят ви е подреден и сте планували точно какво трябва да свършите.

Кучетата също се чувстват много по - добре, когато се създаде една ежедневна рутина с достатъчно време за игри и почивка.

В природата кучетата също имат периоди на повишена физическа активност и периоди на почивка.

Създаването на график е от голяма полза за животните, за да знаят какво им предстои. Това е от полза за физическото и психическо състояние на кучето.

4. Научете домашния любимец на нови номера

Използването на положителна нагласа при ученето на нови трикове и команди кара целият процес да изглежда повече като игра, отколкото като нещо трудно и отегчително в очите на кучето.

Това важи в голяма степен дори и за по - упоритите и своенравни кучета. Най - хубавото е, че не трябва да отделяте часове в тренировки. Поддържайте тренировъчните сесии кратки, 5-10 минути, няколко пъти на ден.

Спечелване вниманието на кучето е всичко, от което се нуждаете. Положителната нагласа и подходящото поощряване много бързо ще превърнат домашния любимец в щастливо и здраво куче, което знае много команди и трикове. Превърнете ли обучението в игра, животното с радост ще иска да се учи още и още.

5. Направете хигиенни и козметични грижи в дейност, която ви свързва

Много хора гледат на ежедневните хигиеничните и козметични грижи като на скучен ангажимент, който просто трябва да се свърши. Но какво ще стане, ако ежедневната рутина се превърне в ритуал, който вие и животното чакате с нетърпение?

Започнете бавно и леко, оставяйки кучето постепенно да свикне с четката за сресване, четката за зъби и всички останали пособия, които трябва да използвате.

Задължително трябва да бъдете с положителна нагласа и да не пестите похвалите и дребните лакомства, когато домашният любимец е спокоен и отпуснат.

След като тези действия се превърнат в една спокойна процедура за вас и за животното, ще може да изпитате истинска радост и щастие от моментите, прекарани заедно, независимо че става въпрос за хигиенни и козметични грижи.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 3 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...