Назад до Кучета

Избор на играчка за кучето

Дъвченето на разни неща е нещо съвсем нормално и дори необходимо, особено за малките кученца, тъй като това подпомага растежа на постоянните им зъби.

Когато са още малки те обичат да изследват възможностите на своите челюсти. След  като пораснат кучетата нямат такава необходимост да дъвчат, но някои от тях продължават да го правят.

Но защо го правят? Някои от вероятните причини за това са: кучето да получи внимание от стопанина си, по този начин изразходва енергията си или за да подтисне стреса, когато е оставено само.

За някои кучета дъвченето е силно удовлетворяващо. Те се чувстват щастливи, когато дъвчат нещо в устата си. Една от основните задачи на всеки стопанин е да осигури на кучето си безопасни обекти за дъвчене, с които то да задоволява това свое нормално поведение. Трябва много внимателно да подбирате играчките или лакомствата, които му подхвърляте да дъвче.

Как да разпознаваме опасностите?

В зоомагазините има голямо разнообразие от играчки и лакомства, предназначени за дъвчене от страна на кучетата. Трябва да обърнете внимание на някои основни неща по отношение на кучешките играчки:

Кои играчки са опасни за кучетата- Не вземайте прекалено твърди играчки, защото кучето може да си счупи зъбите. Избирайте играчки, които при натиск леко се свиват, за да сте сигурни, че няма да навредят на зъбите на кучето.

Твърдите играчки са по - евтини, но парите които сте спестили от тях могат да ви излязат много по - скъпо, ако кучето пострада.

Играчки за кучета- Изберете правилният размер на играчката за дъвчене за вашето куче. Това е много важно условие, тъй като ако играчката е прекалено малка, кучето може лесно да я погълне, а това в последствие да доведе до проблеми с храносмилателната система и последващи усложнения. Затова винаги избирайте играчки с подходящия размер за вашето куче.

- Гледайте никога да не оставяте кучето си без надзор, докато дъвче нещо и отстранявайте своевременно всички парченца от играчката, които то е успяло да откъсне, тъй като е много вероятно да ги погълне. Не на последно място следете кучето си за признаци за запушване на червата. Това може да са липса на апетит или повръщане

- Пазете играчките за дъвчене чисти - когато давате на кучето си любимата играчка трябва да бъдете сигурни, че тя е чиста и безопасна. След това като прибирате играчката отново я почистете и си измийте добре ръцете, за да не застрашите здравето си. Ако кучето ви покаже някакви признаци на заболяване веднага се консултирайте с някой ветеринарен лекар

Ако се затруднявате при избора на играчка може да се посъветвате със специалисти. Ветеринарните лекари и треньорите на кучета могат да ви помогнат да изберете подходящите играчки или лакомства за дъвчене на вашето куче.

Те имат много по - голям опит и знаят какво обичат и какво е безопасно за различните породи кучета. Затова ако изпитвате колебания не се притеснявайте да потърсите професионална помощ.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

2. д-р БауБау
До 1. Анонимен - не, стига да не му действа неблагоприятно - ако не получава повръщане и храносмилателно разстройство няма да му навредят, ако са в умерени количества.
1. Анонимен
Мето куче не обича много играчките но веднъж го бяхме пуснали в градината и забелязахме че беше отмъкнало няколко домата и ги изяде набързо с наслада имаше после и други случаи с различни плодове и зеленчуци. Има ли проблем че ги яде?
Виж още отзиви
Коментирай
loading...