Назад до Кучета

Как да се грижим за нашето ново кученце?

Кученцата без съмнение са едни от най - очарователните животни на планетата. Отглеждането на малко кученце обаче не е много лесна работа.

С настоящата статия ще се опитаме да ви помогнем да отгледате по най - добрия начин вашият нов член на семейството.

Отглеждането на едно куче изисква много повече от това да го храните и да му направите кучешка колибка. Първоначално се налага да положите повече усилия, но това определено си заслужава.

Създаването на добри и здравословни навици във възможно най - ранна възраст на кученцето ще постави основите на една дългогодишна щастлива връзка между вас и кучето.

Намерете добър ветеринар в района, в който живеете

Преглед при ветеринарПървото място, на което трябва да отидете с новото си кученце е при ветеринаря. Това посещение ще ви даде отговор на въпроса дали кученцето е здраво.

Ще разберете дали има здравословни проблеми, вродени дефекти или други аномалии и ще постави основите на едно превантивно следене на здравословното състояние на кучето.

Възползвайте се максимално от първото си посещение при ветеринаря

Препоръчителни въпроси, които може да зададете на вашият ветеринарен лекар:

Как се храни малко кученцеКак се гледа кученце- Храненето ...

 • каква храна препоръчва на кученцето?
 • колко често да го храните?
 • каква порция да му слагате?
 • Кога трябва да се ваксинира?

- Обсъдете възможностите за безопасен контрол на паразитите, както външни, така и вътрешни

- Научете основните признаци за болестно състояние през първите няколко месеца на кученцето ви

- Научете кога е най - добре да кастрирате вашето куче, ако не желаете поколение

Купувайте качествена храна на кученцето си

Храна за малко кученцеТрябва да подбирате храна, която е селектирана специално за малки кученца.

Препоръчва се малките и средните породи да започнат да приемат храна за възрастни кучета, когато навършат 9-12 месеца. За големите породи кучета се препоръчва преминаване към храна за възрастни след 12-я месец.

Водата ...

Сменяйте редовно водата в купичката на вашият любимец, за да бъде свежа и прясна.

Кученцето трябва да се храни по няколко пъти на ден:

 • Ако са на възраст от 6-12 седмици: 4 хранения на ден
 • Ако са на възраст от 3-6 месеца: 3 хранения на ден
 • Ако са на възраст от 6-12 месеца: 2 хранения на ден

Създайте хигиенни навици на кучето

Първото нещо, което трябва да научите кученцето си е това да ходи до тоалетна навън или на определени места в къщата (до преминаването на задължителните ваксини). Според експертите най - добрите съюзници в усилията за домашно възпитание са търпението, планирането и положителната подкрепа.

Кученце на разходкаДокато кученцето ви не получи всичките необходими ваксини трябва да му осигурите място навън, където други животни нямат достъп.

Това ще намали възможността за разпространение на вируси и болести. Възнаградете кучето си с много позитивизъм когато то се изходи навън и не го наказвайте, когато направи това в къщата.

Да знаете кога да изкарате кученцето си навън е много важно. Ето кога е най - добре да извеждате кученцето навън, за да се изходи до тоалетна:

 • Когато се събудите
 • Точно преди лягане
 • Веднага след като кученцето се нахрани обилно или пие много вода
 • Когато кученцето се събуди от дрямка
 • По време и след физическа активност

Следете за ранни признаци на заболяване

През първите няколко месеца кученцата са по - податливи на внезапни пристъпи на заболявания, които могат да бъдат сериозни, ако не бъдат хванати в ранният им стадий. Ако наблюдавате някои от следните симптоми при кученцето си е добре да се свържете с ветеринарен лекар:

 • Липса на апетит
 • Слабо наддаване на тегло
 • Повръщане
 • Болезнено подуване на корема
 • Летаргия
 • Диария
 • Затруднено дишане
 • Хрипове или кашлица
 • Бледи венци
 • Подути и зачервени очи или очна секреция
 • Невъзможност да се изходят до тоалетна

Научете кучето си на послушание

Как да обучим малко кученцеНаучете кученцето си на добри маниери и послушание и това ще изгради още по - силна връзка между вас и кученцето.

Най - важните команди, на които трябва да научите кученцето си е да сяда и да идва при вас. По този начин вие ще можете да го предпазите от опасни ситуации, когато сте навън.

Много от собствениците на кученца  ги записват на специализирани образователни класове. Те обикновено започват, когато кученцата са на възраст от 4 до 6 месеца. Бъдете положителни, когато възпитавате кучето. Похвалите и лакомствата действат много по - добре от негативното отношение и наказанията.

Социализирайте кученцето

Социализацията на кученцето е също толкова важна, колкото и неговото обучение за послушание.

Куче и котеЗапомнете, че колкото по - рано кучето успее да се социализира, толкова по - лесно ще ви бъде занапред.

На възраст между 2 до 4 месеца повечето кученца започват да възприемат и други животни, хора, места и преживявания.

Посъветвайте се с ветеринар какъв вид взаимодействие е най - подходящ за възрастта, на която се намира кученцето.
Рейтинг:
3.8/5 на базата на 20 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

23.
Здравейте купих си пинчер вече е на 3 месеца но цвета му се променя става по светла и на гръбчето козината се къдри нормално ли е
22. Виктория
Здравейте осинових си кучанце преди 4 дена на около 2 месеца е 1.5 кг слабичко. Не риагира много на шум даже въобще. Постоянно спи има си собствено легълце но не спи там. Храня го по 4ри пъти на ден. Дадохме му хапче за обезпаразитяването. Ваксина ще му бием след нова година. Притеснява ме че е възможно да е глухо или да е болно ветеринаря каза че е добре.
21. д-р БауБау
До 20. - няколко дни след поставяне на втората ваксина може спокойно да се започне и с разходките навън.
20.
Кучето ми има поставени 2 ваксини мога ли да го разхождам навън вече или да изчакам до 3 ваксина?
19. д-р БауБау
До 16. еси - не се притеснявайте, не е проблем, че са сложени в един ден, но в по-голямата част от клиниките първо се прави обезпаразитяването и два-три дни след това ваксината. Не е нещо фатално! Една от причините, поради които се процедира така е, че ако се получи някаква реакция (макар да става много рядко) ще е по-лесно да се разбере, че е от обезраразитяващото средство. Докато ако се направят и двете наведнъж е много по-трудно да се разбере това.
18. д-р БауБау
До 15. Живко - задължително трябва да се прегледа от ветеринар!
17. д-р БауБау
До 14. - нормално е кученцето да яде всичко, което е пред него. Докато са малки почти всички кученца го правят, особено силно това поведение се проявява след 4-тия месец, когато започва смяната на млечните зъбки и тогава започват да гризат и ядат всичко, което е пред тях. Относно растението - не е препоръчително да има достъп до каквито и да било растения сега, тъй като дори да не са отровни, изяждането на по-голямо количество от тях може да доведе до стомашно-чревни проблеми (а понякога и до по-сериозни проблеми).
16. еси
вчера водих кученцето си за пръв път на ветеринар и докторът му даде за вътрешно обезпаразитяване и му би първа ваксина, но вчера прочетох, че не било добре да се правят ваксина и обезпарадзитяване в един и същи ден. Кученцето е добре, но все пак имам ли повод за притеснение и дали това е голяма грешка
15. Живко
Имам болно куче симптоми не се изхожда има много зачервени очи
14.
Как да оставя кученцето само без да изяде нещо?Махнала съм вещите,които мисля,че може да му навредят,но има кабели и цвете на което яде листата и ме е страх да не му стане нещо.Може ли цветето да му навреди?Мога ли да го накарам да спре да дъвче листата? Цветето е калия отровно ли е?
13. д-р БауБау
До 12. - не се притеснявайте, ще се изправят! При всяко кученце е индивидуално. Не се притеснявайте, ако първо се изправи едното и след това другото. Съвсем нормално е!
12.
Здравейте имам йоркширски териер на 2 месеца и е с клепнали уши,а на братята и сестрите му са вече изправени.Ще се изправят ли и има ли някакъв метод за изправяне на ушите?
11. д-р БауБау
До 10. Дарина - въпросът е малко неясен?! Всяко куче (особено докато е малко) изисква своите грижи, но любовта, която получавате от негова страна в замяна е безценна.
10. Дарина
Ако си купя малко ново киченБо ще е много трудно нали
9. д-р БауБау
До 8. I love dog - изпращаме Ви команди, които ще Ви бъдат от полза: - http://zoomedia.baubau.bg/%D1%81%D1%8A%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B8/%D0%BE%D0%B1%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%BA%D1%83%D1%87%D0%B5-%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B5 - http://zoomedia.baubau.bg/%D1%81%D1%8A%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B8/%D0%BE%D0%B1%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%BA%D1%83%D1%87%D0%B5-%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B2%D0%B0-%D0%B1%D0%B5%D0%B7-%D0%BA%D0%B0%D0%B8%D1%88%D0%BA%D0%B0
8. I love dog
Как да науча моето кученце да не се дърпа много по време на разходка
7. д-р БауБау
До 5. - опитайте с тази команда: http://zoomedia.baubau.bg/%D1%81%D1%8A%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B8/%D0%BE%D0%B1%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%BA%D1%83%D1%87%D0%B5-%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B5
6. д-р БауБау
До 4. - ако реално това са размерите му в момента, най-вероятно ще стане по-едро от стандартите за породата Каракачанка. Всичко за породата може да прочетете тук: http://zoovidove.baubau.bg/%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D1%87%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B0
5.
Как да накарам моето кученце да не се отдалечава от мене по време на разходка
4.
Аз имам куче на 6 месеца високо е 53 см баща му е каракачанска овчарка майка му е мелез около 57-63 см ( по моя преценка) може ли да ми кажете колко голямо ще стане приблизително
Виж още отзиви
Коментирай
loading...